GORI U RAMI oko doma za stare: “Neće nam Čović govoriti koga ćemo zaposliti”

GORI U RAMI oko doma za stare: “Neće nam Čović govoriti koga ćemo zaposliti”

Završena je tematska sjednica OV Prozor-Rama koja je počela jutros u 10 sati, a okončana tek četiri i pol sata kasnije. Središnja tema sjednice je Dom za stare Rame, koji je gotovo spreman za otvaranje, no još uvijek nije otvoren jer Općina Prozor-Rama želi da se vlasnička struktura te civilne ustanove izmjeni sukladno ulozima osnivača, dok gvardijan na Šćitu želi da osnivač HO Kuća mira zadrži dvotrećinsku vlasničku strukturu unatoč tome što su manje uložili od Općine Rama.

U JU Dom za stare i nemoćne osobe „Rama“ do sada je uloženo 3.441.194 maraka, od čega je Kuća mira Franjevačkog samostana Rama-Šćit uložila 911.304 maraka, Općina Prozor-Rama 1.6 milijuna maraka, Ministarstvo zdravstva RH 541.321 maraka, Vlada HNŽ 90.000 maraka, Državni ured za obnovu RH 255.568 maraka.
Općina je ranije predlagala da HO Kuća mira postane jedini vlasnik Doma na način da u proračun vrati uplaćena sredstva, da Općina postane vlasnik na način da HO Kuća mira isplati uložena sredstva, da HO Kuća mira nađe treću stranu, koja bi sve otkupila i pomogla završiti projekt. Ništa od toga nije učinjeno.

Na sjednici OV danas se trebao pojaviti i gvardijan na Šćitu Andrija Jozić, ujedno i predsjednik HO Kuća mira, koji je tražio da se sjednica javno prenosi, da se pozovu revizori i bivši ravnatelj Ante Tomić, te još štošta, no kada se sve ispunilo na sjednicu nije došao nego je poslao predstavnika Šimuna Babića.
Načelnik Jozo Ivančević kazao je da Šimun Babić ne može zastupati gvardijana, da se radi o čovjeku uposlenom u Hrvatskoj, te upitao jel on na sjednicu privatno došao.

„Kukavičluk je da Jozić nije došao, a inzistirao je da se sjednica javno prenosi“, istaknuo je načelnik Ivančević.
Šimun Babić je pak donio punomoć da je ovlašten pričati u ime Kuće mira, a konstatirao je da Jozić nije sudjelovao u donošenju brojnih odluka, koje su postojale i prije njega, a sada se od njega traži da ih mijenja.

Fratri pred OV

Pred Vijećem su govorili i ramski fratri – fra Tomislav Brković kao potpisnik ugovora o osnivanju, fra Ivan Jelić kao član UV i fra Miljenko Petričević, v. d. ravnatelja Doma u ostavci. Brković je podsjetio da je gvardijan Jozić nametnut, odnosno podsjetio da danas ne bi bili gdje jesmo da se 2016. poštivala volja ramskih fratara.

Za podsjetiti je ovdje da je provincijal Franjevačke Provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić zanemario 2016. volju ramskih fratara, koji su na tajnim izborima s 17 glasova izabrali za gvardijana fra Miljenka Petričevića, a “nametnuo” fra Andriju Jozića, koji je dobio svega osam glasova. Otada je i suradnja Općine i Doma krenula nizbrdo.

Brković je istaknuo da Jozić radi na svoju ruku i nema podršku ramskih fratara. Dotaknuo je i srž cijele problematike, bitku ne za Dom, nego za odlučivanje pri zapošljavanju. U tom kontekstu je kazao “da se već sada zna da će u Domu raditi kuharica fra Andrije Jozića”.

Podsjetio je da se predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović hvalio „Ja sam doveo fratra na Šćit, a vi smijenite načelnika“. U kontekstu političkog utjecaja na cijelu situaciju i načelnik Ivančević je kazao “znamo mi odakle vjetrovi pušu”.

Bilo je riječi i o odluci Provincijalata Bosne Srebrene, koji je na traženje Jozića donio pravorijek da su gvardijan i vikar Franjevačkog samostana Rama-Šćit automatski snagom službe članovi Upravnog vijeća JU Doma za stare i nemoćne osobe „Rama“. Istaknuto je da se radi o nezakonitoj i neobvezujućoj odluci i da Franjevačka provincija nema nikakve ingerencije nad kućom mira.

Fra Miljenko Petričević je napomenuo da je Kuća mira civilna institucija registrirana pri nadležnom ministarstva. Podsjetio je kako je sve teklo. Prvo je kapitul donio odluku da su on i fra Tomislav Brković članovi Upravnog vijeća ispred Kuće mira, zatim je kapitul prihvatio da on bude ravnatelj Doma za stare, jer je Ante Tomić najavio odlazak u Njemačku, a odlučeno je da fra Ivan Jelić uđe u UV umjesto njega. Zatim Andrija Jozić postaje član UV umjesto Brkovića, iz razloga što on nije više na službi u Rami. Potom je uslijedila po njemu protuzakonita odluka provincijala. Osvrnuo se i na tvrdnje da gvardijan nije dobio izvještaj o poslovanju Doma.
„Fra Andrija je dobio kompletan izvještaj. Žao mi je da on nije ovdje da me pogleda u lice i javno kaže da to nije tako“, kazao je Petričević.

Osim na gvardijana, optužbe su iz oporbe HSP i HDZ pljuštale i na račun načelnika. Govoreno je da je načelnik zaustavio sve donacije Domu za stare otkako je stigao gvardijan sklon HDZ-u BiH, na što je načelnik kazao da to jeste tako, ali zato jer su počele radnje poput onih da je protuzakonito mjenjaju članovi upravnog vijeća.

“Neće nam uprava centrala iz Mostara govoriti koga ćemo zaposliti”, moglo se čuti od vijećnika Devedesetke Pere Kovačevića.

U više navrata na sjednici koju je putem radija mogla slušati cijela Rama kazano je da je jasno da načelnik i gvardijan moraju sjesti za stol.

Bitno je napomenuti i da je predstavnik revizorske kuće Zoran Pinjuh, koja je na poziv Jozića obavila reviziju i donijela negativno mišljenje, ali zbog propusta u osnivanju Doma, kazao da nije ustanovio da je bilo financijskih malverzacija.

Prije usvajanja zaključaka, klub HDZ-a BiH je napustio sjednicu. Njihovi partneri iz HSP-a su ostali na sjednici do kraja.
Ivan Ćiro Fofić, vijećnik HSP-a BiH predložio je da Općina uloži dalje potrebna sredstva za otvaranje Doma za što bi bilo potrebno nekih 800 tisuća maraka, a da se vlasnička struktura poveća na 49 posto u korist Općine, a 51 posto da ostane u vlasništvu Kuće mira, a što je dobilo samo dva glasa.

Nakon današnje sjednice još je jasnije da u ovom slučaju neće izostati sudski epilog, a o čemu je Republika već pisala. 

 

Zaključci

OV Prozor-Rama po završetku sjednice donijelo je i četiri zaključka – prvi je da podržavaju sve dosadašnje aktivnosti predstavnika Općine Prozor-Rama koje su vezane za aktivnosti i izgradnju JU Dom za stare i nemoćne, drugi da zadužuju predstavnike Općine da se i u daljnjim aktivnostima pridržavaju svih važećih propisa koji se odnose na osnivanje i rad javnih ustanova kao i svih važećih akata koji reguliraju rad i djelovanje oba osnivača, treći da pozivaju predsjednika HU Kuća Mira Franjevačkog samostana Rama Šćit da u roku mjesec dana sazove Kapitul kao najviše tijelo uprave Kuće Mira na temu problematike JU Dom za stare, te donese jasne i nedvosmislene odluke oko sudjelovanja Kuće Mira u upravljanju Domom.

Četvrti zaključak je ovlast načelniku da pokrene sudske tužbe ukoliko se ne provede treći zaključak, odnosno u roku mjesec dana ne donesu jasne i nedvosmislene odluke oko upravljanja Domom. 

(K.S.P/Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar