Mađarska diže ogradu prema Hrvatskoj; Slovenci ukidaju Schengen

Mađarska diže ogradu prema Hrvatskoj; Slovenci ukidaju Schengen

Mađarska će podići ogradu uzduž granice s Hrvatskom, izjavio je u srijedu mađarski premijer Viktor Orban u razgovoru za austrijski dnevni list Die Presse.

"Podići ćemo ogradu i na nekim mjestima na granici s Hrvatskom", kazao je Orban te dodao da je donesena odluka i o podizanju ograde na granici s Rumunjskom.

Postaje prilično gadno

Nakon što je Mađarska u utorak zatvorila svoju granicu prema Srbiji na kojoj je izgradila ogradu kako bi spriječila ilegalne ulaske migranata i izbjeglica oni su se okrenuli Hrvatskoj kao ruti na svojem putu u bogate zemlje poput Njemačke i Švedske. 

"Ovdje postaje prilično gadno", kazao je Ahmad, 58-godišnji trgovac iz Bagdada koji je došao na službeni granični prijelaz u Šidu, ali je uskoro shvatio da ima više šansi ući u EU preko srbijanske granice s Hrvatskom. 

"Čim smo čuli o pravcu kroz Hrvatsku nismo se dugo premišljali. Želim stići u Švedsku kako bih se tamo našao s ostatkom obitelji. Nadam se da će Hrvatska s nama bolje postupati", kazao je Ahmad, prenosi Hina.

Prebacivanje problema na Hrvatsku

Nakon što je Mađarska blokirala svoju granicu, migranti koji su razasuti diljem Balkana sada traže nove rute, moguće kroz Hrvatsku ili Rumunjsku, jer su obje članice Europske unije iako nisu dio Schengena. 

Rumunjski premijer Victor Ponta prisjetio se najmračnije razdoblja na europskom kontinentu.

Ograde, psi, policija i puške, ovo izgleda kao Europa 30-ih. I da li smo tako riješili problem izbjeglica? Ne, nismo. Podizanje ograda samo znači prebacivanje problema na Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku", rekao je Ponta.

Inače, u Hrvatsku je srijedu do večernjih sati ušlo gotovo 1.200 migranata. Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić rekla je kako se Hrvatska se može nositi s nekoliko tisuća migranata, ali ne i s desecima tisuća ljudi te bi u tom slučaju zatražila pomoć europskih i izvaneuropskih zemalja.

Hrvatska ograničena

"Ako ti brojevi prijeđu tisuće, mi se s time sada možemo nositi, ali s desecima tisuća naprosto ne možemo, nemamo kapaciteta", kazala je Pusić u razgovoru za Dnevnik HTV-a. 

Istodobno, Slovenija je najavila kako će u srijedu od ponoći uvesti pojačani nadzor na svojoj granici s Mađarskom i privremeno suspendirati Schengenski režim. Potvrdili su to slovenski premijer Miro Cerar i ministrica unutarnjih poslove Vesna Gjerkeš Žnidar. 

Slovenska ministrica unutarnjih poslova izjavila je da je sada teško predvidjeti kada bi migranti koji su ušli u Hrvatsku mogli pojaviti na granici sa Slovenijom, i protiv je toga da se organiziraju koridori kroz Hrvatsku i Sloveniju kojima bi migranti išli prema svom željenom cilju Austriji i Njemačkoj.

"U ovom trenutku je neizvjesno točno reći koliko bi izbjeglica moglo doći u Sloveniju i kada. Od Hrvatske očekujemo stvarnu kontrolu naše međudržavne granice i uvažavanje pravila Europske unije", kazala jeu razgovoru za Slovensku televiziju.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar