• Malim koracima do uspješnog rada: Antonelin centar za razvojnu podršku „Mali koraci“, mjesto posvećeno djeci
  • Malim koracima do uspješnog rada: Antonelin centar za razvojnu podršku „Mali koraci“, mjesto posvećeno djeci
  • Malim koracima do uspješnog rada: Antonelin centar za razvojnu podršku „Mali koraci“, mjesto posvećeno djeci

Malim koracima do uspješnog rada: Antonelin centar za razvojnu podršku „Mali koraci“, mjesto posvećeno djeci

Tridesetjednogodišnja Antonela Sičaja iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja, našla se pred životnom prekretnicom kada se odlučila vratiti u svoj rodni kraj iz Mostara gdje je imala radni angažman.

Ova magistrica specijalne edukacije i rehabilitacije radila je niz poslova u svojoj struci i stekla bogato iskustvo u radu sa djecom. Radila je kao asistent i defektolog u nastavi, obavljala individualne tretmane s djecom koja imaju teškoće sa savladavanjem gradiva i brojne druge vezane poslove.

Školska godina je završavala, a s njom i Antonelin angažman u mostarskom centru Los Rosales. Tada je vidjela da je otvoren javni poziv i prijavila se za program „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR“, koji podržavaju Europska unija i Međunarodna organizacija rada.

Uspješno je prošla kroz obuke o pokretanju svog posla i odobrena su joj sredstva kojima je nabavila potrebnu didaktičku opremu potrebnu za pokretanje biznisa. Iznajmila je prostor i pokrenula Centar za razvojnu podršku “Mali koraci” u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

„Pokretanje vlastitog biznisa je bio veliki korak za mene. Uvijek sam mislila da ću naći neki posao i zaposliti se negdje. Obzirom da nije išlo tako, morala sam napraviti nešto. I drago mi je da je tako bilo, naročito radi djece, obzirom da u našoj općini nema sličnog mjesta gdje se djeca i roditelji mogu obratiti”, poručila je Antonela Sičaja.

Riječ je o centru posvećenom djeci i njihovom napretku, mjestu u kojem se djeca povezuju, uče jedni od drugih i razvijaju različite aktivnosti. Pored edukacijsko rehabilitacijskih i logopedskih intervencija, pruža se i podrška učenju koja omogućava djeci da ostvare talente i razviju vještine te savladavaju gradivo. Organizuju se i tematske grupne radionice.

„Rad sa djecom me ispunjava. Pronalazim se u tome. Kroz praksu i iskustvo – to je nešto predivno. Svaki mali korak koji napravimo s tom djecom je značajan i velik. Kad dijete napravi neki mali uspjeh to stvarno znači puno”, naglašava Antonela Sičaja.

Projekt LPZ-a „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR“ je u prethodnom periodu rezultirao otvaranjem 14 novih obrta u Općinama Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje, te prekvalifikacijskom obukom u saradnji sa ATT D.O.O. Gornji Vakuf – Uskoplje i JABLANIT d.o.o. više od 65 nezaposlenih osoba, od kojih je čak 36 dobilo posao.

Korisnici koji su otvorili svoje obrte, njih 14 je dobilo grant sredstva u vrijednosti do 9.500,00 KM i mentoring tokom prve godine rada. Pored navedene podrške Općina Jablanica i Gornji Vakuf – Uskoplje su ovim novopečenim obrtnicima osigurale dodatna sredstva za sufinanciranje troškova doprinosa do 12 mjeseci.

Projekt „Mentorstvom do snažnijih lokalnih partnerstava za zapošljavanje – LPZ MENTOR“ provodi se u okviru programa „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ koji financira Europska unija u iznosu od 4 milijuna eura, a realiziraju  Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini.

Antonela Sičaja ima brojne planove za budućnost. Namjerava proširiti ponudu svog centra da uključuje i usluge logopeda te dodati grupne radionice. Kako kaže, voljela bi u radionički rad uključiti i manju djecu, od jedne do tri godine, s kojom sada niko ne radi u Gornjem Vakufu – Uskoplju. Planovi su tu, a interes za njen rad postoji, posebno jer je Antonela uspjela da svojim radom i brigom za najmlađe osvoji brojna dječja srca.

LiNK Mostar

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar