Što se događa u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak

Što se događa u Hrvatskom kulturnom društvu Napredak

Ne stišava se buka oko prodaje Napretkova doma na Trebeviću koji HKD Napredak prodaje za 1,7 milijuna maraka, premda je imao ponudu na 2 milijuna maraka, a sam dom vrijedi 4 milijuna maraka. Osim što prodaje strateški važan dom za Napredak, sadašnji predsjednik Nikola Čiča, koji je na računu zatekao milijune maraka u 2022. napravio je gubitka 400 tisuća maraka.

Napredak, kao kulturno i hrvatsko društvo sve dublje tone. Dugogodišnji član Napretka i središnje uprave Franjo Bratić na sutrašnjoj sjednici Skupštine tražiti će podršku na mjesto predsjednika. Neki su govorili da bi trebao biti ponovo svećenik predsjednik, nagovarali su i bivšeg predsjednika Franju Topića, koji je odbio biti kandidat jer se sam povukao s mjesta predsjednika 2019. ali svakako je znakovito da od 3 svećenika u Središnjim tijelima nijedan ne podržava dr. Čiču. mr. vlč. Luka Brković koji je od obnove na različitim funkcijama u Napretku. Bio je 1991. prvi predsjednik zeničke podružnica, a danas je predsjednik Stegovnog suda. Fra Mirko Filipović je već tri mandata član SU i godinama je predsjednik derventske podružnice i povjerenik je za Posavinu. I prof. Franjo Topić među onima je koji ne podržavaju ovakav rad Napretka. I portal Vrhbosanske nadbiskupije Nedjelja.ba, te Katolički tjednik danima pišu članke o mutnim radnjama oko prodaje Napretkova doma Trebević, o čemu danas kolumnu piše don Josip Vajdner.

Bratić koji će sutra istaknuti kandidaturu smatra, a tako u kandidaturi i navodi „da tu odgovornu i važnu dužnost mogu puno bolje, poštenije, otvorenije, korektnije obavljati nego Nikola Čiča. Potrebna mi je vaša potpora jer ju nisam dobio od Središnje uprave HKD-a Napredak pošto sam upozoravao na nezakonit rad predsjednika, krivotvorenje dokumenata Središnje uprave i zadnje zbog prodaje našeg objekta na Trebeviću, čime je Napredak oštećen za najmanje 300.000 km o čemu sam podnio i prijavu Stegovnom sudu i Nadzornom odboru. Potrebna mi je Vaša potpora jer bi na taj način pokazali da smo demokratsko društvo i da imamo više mogućnosti za izbor i da nismo društvo jednog lica“, naveo je Bratić. Bratić je rođen 1960. godine, završio Pedagošku akademiju, radio u gospodarstvu i prosvjeti i bio sam angažiran u društvenom i političkom životu lokalne zajednice i BiH. Sudionik je domovinskog rata, predsjednik HVO-a Usora te utemeljitelj i prvi načelnik općine Usora. Jedan je od obnovitelja HKD-a Napredak te član od 1990. godine i višegodišnji predsjednik podružnice Usora. Tri mandata je bio član Središnje uprave Napretka. Član je Društva pisaca BiH i autor nekoliko knjiga.
Sadašnje vodstvo Napretka i ekipa okupljena oko Nikole Čiče pravda se da je Dom u Trebeviću neprofitabilan, a u oglasima na pojedinim portalima navode će oni novca Trebevića graditi neki Hrvatski centar u Sarajevu, to je zapravo bivša švicarska ambasada koju je kupila prošla Uprava. Još je providnije obmanjivanje da će graditi domove u Vitezu i Jajcu.

Iz Napretka šute

Napredak o svemu šuti, tek su danas priopćili da će se Glavna izborno – izvještajna Skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak održati u subotu 14. listopada 2023. godine s početkom u 11.00 sati, u dvorani Hercegovina u hotelu Holiday u Sarajevu, na adresi Zmaja od Bosne 4.

Na Skupštini će se pored izbora predsjednika birati i novi dopredsjednici, članovi Središnje uprave, članovi Nadzornog i Stegovnog suda te razmatrati izvješća o radu Središnje uprave i predsjednika Društva, Nadzornog odbora, Stegovnog suda te podružnica i udruga.

„Podsjećanja radi, na XXVIII. sjednici Središnje uprave HKD Napredak održanoj u Sarajevu u subotu 7. listopada 2023. godine zaključeno je da prijedlog Središnje uprave HKD Napredak za funkciju predsjednika u narednom četverogodišnjem mandatu bude aktualni predsjednik dr. sc. Nikola Čiča“, priopćio je Napredak.
U ranijem odgovoru našem portalu oko prodaje Doma na Trebeviću nisu konkretno naveli zašto objekat vrijedan 4 milijuna prodaju za 1.7.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar