Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih posova i europskih poslova Republike Hrvatske izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih posova i europskih poslova Republike Hrvatske izabrana za glavnu tajnicu Vijeća Europe

Marija Pejčinović Burić, ministrica vanjskih i europskih poslova, u srijedu navečer izabrana je za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Ona od danas u, već ionako bogati, životopis može dodati i funkciju glavne tajnice Vijeća Europe.

Rezultat glasovanja bio je 159:105 u korist hrvatske ministrice. Njezin izbor u srijedu navečer u dvorani Vijeća Europe izazvao je gromoglasan pljesak.

”S ovim izborom Vijeće pokazuje da je za ravnopravnost spolova. Tijekom svog rada posebnu ću pozornost posvećivati temama diskriminacije prema ženama i djeci. Još uvijek moramo inzistirati na temama rodne ravnopravnosti”, rekla je Pejčinović Burić nakon izbora.

Istaknula je da je za napredak važno zajedništvo. ”Treba nam više dijaloga između država članica i u Vijeću Europe”, kazala je te dodala da je važno očuvati mulilateralizam. ”Vijeće je jedan od stupova europske multilateralnosti”, kaže Pejčinovič Burić.

”Kada je multilateralizam generalno u krizi, kada se postavlja pitanje jesu li institucije koje su uspostavljene nakon Drugog svjetskog rata, još uvijek važne, moj odgovor je da je i mislim da taj odgovor najbolje može dati netko tko je iz države koja je proživjela agresiju, poslije toga vrlo brzo kroz demokratske procese ušla u međunarodne organizacije”, rekla je Pejčinović Burić.

Čestitka premijera

Predsjednik Vlade Andrej Plenković čestitao je potpredsjednici Vlade i ministrici vanjskih i europskih poslova Mariji Pejčinović Burić na izboru za glavnu tajnicu Vijeća Europe i sjajnom rezultatu koji je postigla, osvojivši 159 glasova u Parlamentarnoj skupštini VE-a, naspram 105 glasova koliko je dobio njezin protukandidat Didier Reynolds.

“To je naš najveći diplomatski uspjeh u kandidaturama za međunarodne institucije, ali i potvrda snažnog vanjskopolitičkog položaja Hrvatske danas,” rekao je Plenković.

Hrvatska ministrica ovime je postala druga žena u povijesti na čelu te organizacije i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na toj dužnosti.

Životopis Marije Pejčinović Burić

Marija Pejčinović Burić rođena je 1963. godine u Mostaru. Ekonomski fakultet završila je na Sveučilištu u Zagrebu 1985. Za vrijeme studija usavršavala je znanje jezika uz poslove ”au pair” u Parizu, Londonu i Salamanci te aktivno govori francuski, engleski i španjolski.

Svoju karijeru započinje u ”Končar inženjeringu” 1988. godine kao stručna suradnica za vanjsku trgovinu.

Diplomacijom se počinje baviti ranih ’90.-ih. Naime, u Ministarstvu vanjskih poslova 1992. završava tromjesečni diplomatski tečaj. Od 1993. do 1994. godine školuje se u Belgiji i Varšavi gdje stječe zvanje magistrice europskih znanosti. Drugom polovicom devedesetih bila je direktorica Europskog doma u Zagrebu, a neko vrijeme provodi i u farmaceutskoj industriji na poziciji direktorice korporativnih komunikacija u Plivi.

 

(Izvor: Dnevnik.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing