• Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas
  • Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas
  • Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas
  • Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas
  • Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas

Martina Brekalo: Neka mladi budu put prema boljoj budućnosti svih nas

Mlada pravnica, Martina Brekalo, široj javnosti je poznata po svojoj izvanrednoj ulozi Maše u dramskom komadu „Mećava“ koji  izvodi Dramski ansambl KŠC-a Prozor-Rama, kao i pjevanjem u Etno skupini “Čuvarice”. Upravo s njom smo razgovarali o temama koje se tiču mladih, ali i političkim temama.

RV: Gospođice Martina, kandidiranje mladih osoba za političku funkciju je dosta rijetka, ali vrlo pozitivna pojava. Što sad radite i što Vas je ponukalo da se kandidirate za zastupnicu u Skupštini HNŽ-a?

Pozdravljam čitatelje Ramskog vjesnika. Magistra sam prava, završila sam sedmi stupanj Pravnog fakulteta u Mostaru još u veljači 2016. godine, i od tada sam u traženju posla. Pratim cijelu situaciju oko toga, vidim da je teško očekivati posao kad cijelo društvo nekako stagnira. Ali ne sjedim skrštenih ruku, razvijam samostalno neke male poslove od kojih imam dovoljno za ono što mi je potrebno.

RV: Mislite li da će Vam politička aktivnost olakšati dobivanje posla?

Izravno ne. Treba znati da je moja cijela obitelj uz HDZ 1990 od samog njegova utemeljenja. Nismo ni tražili niti dobivali bilo kakve privilegije po tom osnovu. Tako ni meni nije cilj zaposliti samo sebe. Cilj mi je politički djelovati u korist cijele vojske mladih neuposlenih osoba kojoj i sama pripadam. Ako kroz tu borbu riješim i svoje zaposlenje, još bolje.

RV: Pretpostavimo da ćete postati zastupnicom u Skupštini Hercegovačko neretvanske županije. Što planirate poduzimati kako biste poboljšavali uvjete za mlade osobe?

Odmah da kažem da sam jako zainteresirana biti zastupnicom u Skupštini HNŽ. Ali, još sam više zainteresirana da stranka kojoj pripadam, HDZ 1990, i Koalicija Hrvatsko zajedništvo osvoji dovoljno glasova i bude dio vlasti i u Županiji i u Federaciji i u BiH, jer znam da imamo dobre programe.

Ali, budem li ja zastupnica, odmah ću tražiti posebno skupštinsko zasjedanje sa temom o uvjetima u kojima danas žive mladi ove Županije. Tražit ću donošenje zaključaka, izradu kvalitetnih strategija i mjera za njihovo provođenje, uz jasan cilj – da svaki mladi čovjek, posebno onaj koji se namuči i završi fakultet, bude u prilici raditi svoj posao. To je jedan minimum koji mi mladi očekujemo i tražimo i ja ću taj interes i zastupati.

RV: Mislite li da je to uopće moguće?

Itekako je moguće. Neka se samo razradi model po kojemu radi naša Općina, bit će to veliki iskorak za cijelu Županiju. A to su:  besplatan prijevoz za sve učenike osnovnih i srednjih škola, županijske stipendije za sve studente, ne samo za neke podobne, kojima će i općine dodati svoje stipendije. Sustav volontiranja koji ima općina Prozor – Rama veoma je dobar i koristan za mlade, pogotovo za one koji se zanimaju i koji se ne srame pitati kada nešto i ne znaju jer to je prilika da u praksi vidimo i naučimo ono što smo naučili u teoriji dok smo studirali. Zašto to ne bi Županija uvela kao obvezu, pa da zajednički sa općinama omoguće mladima koji su tek završili fakultete da po još boljim uvjetima steknu jednogodišnje ili dvogodišnje radno iskustvo? Ima još mjera koje mogu biti povoljne za mlade. Za te ideje ću se zauzimati u svom budućem političkom radu.

RV: Bi li to po Vašem mišljenju zaustavilo iseljavanje mladih ?

Nedavno sam čitala da je u posljednjih pet godina iz BiH iselilo 150 tisuća osoba, a veliki broj od te nimalo zanemarive brojke čine mladi. Zaustaviti iseljavanje nije, niti će biti lagan zadatak, pogotovo se to odnosi na one mlade koji danas govore strane jezike, koji dobro vladaju informacijskim tehnologijama i koji se koriste društvenim mrežama. Zato kažem da ću inzistirati na tim temama u Skupštini, da ću nametati problem i tražiti rješenja. Nadam se da će se kroz par godina trend iseljavanja smanjiti.

RV: Vaša poruka za kraj?

Pozivam mlade da prate politiku, da se uključuju, da na kvalitetan način doprinose svojoj boljoj budućnosti, jer ona može i jednostavno mora biti bolja. Nemojmo prihvatiti činjenicu da županijsko sveučilište nije uopće rangirano među 1000 sveučilišta. Ne zaslužujemo biti zadnji u Europi, ne zaslužujemo biti ruglo jer možemo biti lideri. Imamo silne preduvjete za to. Potrebno je samo promijeniti ono čime nismo zadovoljni, ni ja, a ni mnogi koji žive u BiH. Hrabro, odlučno, a jednostavno – glasom za kandidate Hrvatskog zajedništva i HDZ 1990.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing