MATURANTI OTKRILI KOJE IM JE PITANJE BILO NAJTEŽE NA TESTU IZ HRVATSKOG VIŠE RAZINE ‘Apsolutno nitko od nas koji smo pisali nije znao odgovor!’

MATURANTI OTKRILI KOJE IM JE PITANJE BILO NAJTEŽE NA TESTU IZ HRVATSKOG VIŠE RAZINE ‘Apsolutno nitko od nas koji smo pisali nije znao odgovor!’

“Matura iz hrvatskog jezika bila je sasvim u redu. Jednake težine kao proteklih godina. Uvijek se nađu oni koji kažu da je iz godine u godinu sve teže i teža, ali meni nije bila. Očekujem četvorku ili peticu. Sveukupan dojam: ništa posebno. Kao svaki ispit: dođeš, riješiš, odeš.”

To su prvi dojmovi Jana, maturanta zagrebačke Prirodoslovne škole Vladimira Preloga – gimnazijski smjer, jednoga od 19.925 maturanata koji su u ponedjeljak prvi “probili led” i pristupili testu iz hrvatskog jezika više, A razine, kojim je počela ovogodišnja, 11. po redu, državna matura.

Ove godine, podsjetimo, ona se piše u posebnim okolnostima, u skladu s protuepidemijskim mjerama zbog koronavirusa te uz upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o pridržavanju strogih higijenskih mjera, uporabu dezinficijensa, a po potrebi i maskica za lice. Matura se piše u dva epidemiološka bloka: prvi od 8. do 24. lipnja kad se polažu obvezni predmeti te od 25. lipnja do 3. srpnja kada su na redu izborni. Ukupno se za ljetni rok mature prijavilo 32.114 kandidata.

“Umjereno teško”

Odličnom učeniku Janu test iz hrvatskog jezika A na maturi nije bio težak, a iskustva njegovih vršnjaka su slična, odnosno najveći dio kandidata kaže da je bio “umjereno težak”, sličan testovima iz proteklih godina, ali, kao što je to uobičajeno, bilo je onih koji iznose posve suprotne dojmove.

– Bilo je koma, zbunjujuće i traumatično. Prvi dio s tekstovima iz književnosti, uh! Stavili su vrlo opsežne tekstove, trebalo mi je valjda sat vremena za taj prvi blok. Zbog tih prevelikih tekstova neki nisu stigli odgovore prepisati na list za odgovore.

Drugi dio, ulazilo se u prebanalne stvari koje nisu važne. Bilo je i pitanje na koje apsolutno nitko od nas koji smo pisali nije znao odgovor: što je (jezični) ludizam i pronaći ga u primjeru – rekla je Marina iz jedne strukovne škole, uz zaključak: “Prošlo je!” Neki su imali probleme s gramatikom (imperfekt), pisanjem riječi sa spojnicom ili bez (ekosustav), pravopisno točnim rečenicama, a manje, primjerice, s razlikovanjem ije i je.

Bez izgreda

Osim toga, u skladu s najavama, od ukupno 80 zadataka u testu iz hrvatskog jezika A razine učenici nisu morali rješavati njih osam jer su se ticali gradiva iz drugog polugodišta 4. razreda srednje škole, a ono se na ovoj maturi neće provjeravati.

Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, središnje ustanove za provedbu mature, obavijestila je da je prvi dan ispita zrelosti ipak prošao bez ikakvih problema te nije prijavljen ni jedan veći izgred, kao ni slučajevi prepisivanja i ostalih nedopuštenih radnji.

Stroge mjere

– Maturanti su poštivali sve upute, a škole su se pridržavale epidemioloških mjera. Očekujemo da će tako biti i u nastavku mature. Ključevi, odnosno točna rješenja ispita iz hrvatskog jezika A razine, bit će objavljeni u roku od 48 sati – najavila je Katavić.

Zadovoljna je i ravnateljica zagrebačke XV. gimnazije (MIOC) Ljiljana Crnković, u kojoj je u ponedjeljak hrvatski pisalo 219 njihovih maturanata te 110 maturanata zagrebačke Gimnazije Tituša Brezovačkog koja je stradala u potresu, a na nastavi je bilo i više od 200 učenika od 1. do 4. razreda iz također potresom oštećenih zagrebačkih osnovnih škola.

– Učenici koji su polagali maturu i nastavnici koji su dežurali kažu da je test iz hrvatskog bio očekivan, nimalo drukčiji od prethodnih godina.

U učionicama smo osigurali propisanu udaljenost između pristupnika od dva metra, u prosjeku je u učionicama bilo 16 pristupnika. Nabavili smo i maskice, a nosio ih je mali broj učenika.

Uglavnom, nikakvih primjedbi nije bilo ni na organizacijskoj razini ni na razini testa – kaže Ljiljana Crnković.

U utorak je na redu test iz hrvatskog jezika B, osnovne razine, koji piše upola manje maturanata, ukupno njih 10.261.

Primjeri pitanja

1. Što je jezični ludizam?

(učenici su ga trebali prepoznati u zadanim primjerima)

2. Zaokruži točno napisanu riječ:

a) eko savjetnik

b) ekosavjetnik

c) eko-savjetnik

d) eko – savjetnik

(Točan je odgovor onaj ponuđen pod slovom b)

3. Iz zadanog konteksta zaključi što znači riječ “lucidno”.

4. Koji pisac piše po uzoru na začinjavce?

(Trebalo je odgovoriti Marko Marulić.)

5. Zaokruži dio teksta koji izgovara Antigona.

(Trebali su prepoznati točan citat među nekoliko ponuđenih).

6. Napiši imperfekt glagola.

7. Tko je od ponuđenih predstavnik rimske književnosti ?

(Trebalo je zaokružiti slovo pred Katulovim imenom)

jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar