Sve izvjesnije da novu Vladu FBiH nećemo imati barem do 2023.!

Sve izvjesnije da novu Vladu FBiH nećemo imati barem do 2023.!

Izlaskom Fahrudina Radončića iz Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i njegovog SBB-a iz državne vlasti otvorile su se brojne priče o novoj većini koja će napraviti novu federalnu vlast ali od toga po svemu sudeći neće biti ništa.

Naime, brojni mediji i analitičari skloni su vjerovati da će novu Vladu FBiH praviti HDZ BiH sa SDP-om, SBB-om pa čak i Našom strankom i Narodom i pravdom te će SDA završiti u oporbi. Ukoliko znamo da u Parlamentu FBiH sjede zastupnici manjih stranaka koji vjerojatno ne bi imali ništa protiv da participiraju u vlasti ova se mogućnost i dalje čini mogućom mada svakako ne i pretjerano izglednom.

Tim više što su jučer SBB i SDP kategorički odbili biti dio nove vlasti pozvavši SDA, HDZ BiH, SD, DF i još neke manje stranke da prave vlast. Ipak, njihove najave treba uzeti s dozom rezerve jer se mišljenja na bh. političkoj sceni mijenjaju u minuti a kamoli u nekoliko dana.

SDP i SBB ‘out’

Radončić je tako naveo da se ovih dana, ničim izazvani sa strane SBB-a, pojedinci bez ikakvog povoda (osim ako možda ne žele skretanje pažnje javnosti sa ‘afere respiratori’), javno priopćuju insinuacije i šalju poruke SDP-u i SBB-u da ove dvije stranke ne treba da prave koalicijsku većinu sa HDZ-om u tobožnjem preuzimanju Vlade FBiH.

– Pa, valjda se i mi iz SBB-a tu nešto pitamo. Znači, nismo i nećemo biti dio te nerealne i propagandističke priče. Već smo napustili državnu razinu vlasti i SDA-u smo uredno i principijelno vratili Ministarstvo sigurnosti BiH. Nema razloga da se drugačije ponašamo na entitetskoj razini.  Još preciznije, uopće nas ne zanima da budemo u novoj Vladi FBiH. Kao što nas ne zanimaju ni imaginarni strahovi vrha SDA ili sve grublje podvale paraobavještajnih centara SBB-u, napisao je Radončić.

Nadalje, kaže kako je njihovo precizno političko stajalište da novu vlast na federalnoj razini treba činiti SDA sa DF-om i Bijedićevim i drugim ‘preletačima’ a tu je i SDA-ov nezaobilazni 30-godišnji strateški partner HDZ. Dodaje kako imaju sasvim dovoljan broj zastupničkih ruku da imenuju novu Vladu FBiH i formiraju entitetsku vlast po vertikali. SBB ih, kako se zaključuje, poziva da to što prije učine i, nakon dvije godine kašnjenja, napokon implementiraju izborne rezultate iz 2018. godine.

Iz SDP-a BiH također odbijaju mogućnost sudjelovanja u novoj vlasti. Tvrde kako SDP nije sudjelovao, niti planira sudjelovati u razgovorima o mogućem participiranju u novoj federalnoj vlasti.

– SDP ostaje pri svojim principima i stavovima a sve drugo su isprazne priče, medijima je potvrdio jedan od članova predsjedništva ove stranke.

Izborni zakon pa vlast

Ukoliko tome bude tako, priča o eventualnom formiranju nove Vlade FBiH bit će itekako složena. Nesporna je činjenica da su SDA i HDZ BiH pobjednici prošlih općih izbora i da oni trebaju činiti okosnicu Vlade FBiH ali niti među njima nema dogovora što i kako dalje. Linija ispod koje HDZ neće ići jesu izmjene Izbornog zakona BiH i implementacija presude Ustavnog suda BiH u ‘slučaju Ljubić’, odnosno novi model popune Doma naroda Parlamenta FBiH, izbora članova Predsjedništva BiH te izbora u Mostaru.

Pojednostavljeno, sve stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora zahtijevaju da se poštuje princip konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja sva tri naroda. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović potvrdio je da se uz pomoć veleposlanika iza zatvorenih vrata vode pregovori oko izmjena Izbornog zakona ali u ovom trenutku je vrlo neizvjesno hoće li SDA, ali i bilo koja druga stranka sa sjedištem u Sarajevu prihvatiti ono što traže stranke okupljene oko HNS-a.

Prema tome, u ovom trenutku se više nego izglednim čini da nove federalne vlasti neće biti tijekom sve četiri godine ovog mandata te će Vlada FBiH izabrana nakon općih izbora 2014. dočekati izbore 2022. Nakon tih izbora pregovori koalicijskih partnera u najboljem slučaju bit će okončani u prvoj polovici 2023., pa tek tada možemo očekivati novog premijera i ministre.

 

/Izvor: Dragan Bradvica, Dnevni.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar