MAVRAK: “Milorad Dodik ide stopama Slobodana Miloševića”

MAVRAK: “Milorad Dodik ide stopama Slobodana Miloševića”

Uvođenje klevete u Kazneni zakon razmatra se na sjednici Narodne skupštine Republike Srpske. Šta se poručuje novinarima ovim zakonom? Šta zakon znači za slobodu govora, za slobodu medija? O tomu su govorili Tanja Topić i Ranko Mavrak.

Tanja Topić ističe da situacija koja se trenutno događa u Banjoj Luci istovjetna proteklih deset godina

“Mislim da je atmosfera vrlo napeta zadnjih dana. Ona je puna negativnog naboja. Vrlo je kontroverzno, hoću reći. da su inicijatori sa namjerom da očiste taj kontaminirani medijski prostor. Zato su optužili novinare i medije, ne sve naravno. nego one nepodobne da su oni ti koji kontaminiraju i truju i da vlast želi očistiti prostor time što će vrhovni postulat istinu staviti na pijedestal a onda se postavlja pitanje tko je taj autoritet tko je taj istina”, kazala je Topić.

Za Mavraka ovakva zakonska rješenja nisu iznenađenje jer se, kako objašnjava, uklapaju u tamošnji politički narativ.

“Miloradu Dodiku je ultimativni cilj opstati na vlasti pod svaku cijenu i to smo viđali u prošlosti. On u ovom trenutku, koliko ja mogu prosuditi ide stopama Slobodana Miloševića”, objasnio je Mavrak.

Da li ju je strah zbog svih događanja, Topić je odgovorila:

“Ne bih rekla da strahujem, ali mi je u svakom slučaju neugodno”, istakla je Topić i navela da recimo jedna novinarka BN u Banjoj Luci je prepričala da poslije sedam navečer se ne osjeća ugodno i ne hoda sa porodicom zbog sigurnosti.

Iako se zakon razmatra na nivou RS, Mavrka kaže da se ovo može odnositi na cijelu zemlju

“Ko nam grantira da se to zlo neće preliti preko granica entiteta i neće postati običaj obračuna na cijelom teritoriju BiH”, objasno je Mavrak.

Topić je uputila kritiku Delegaciji Evropske unije u BiH, za koju navodi da je zakasnila sa reakcijom prema najavama zakonskih rješenja u RS.

“Za koje vrijednosti se zalaže Evropska unija u BiH?”, kazala je Topić.

Na kraju, Topić kaže da nikada neće dijeliti isti vrijednosni sud kao režim u RS.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar