Zašto Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a dijeli sredstva kao da nema drugih općina i gradova osim Mostara

Zašto Fond za zaštitu okoliša HNŽ-a dijeli sredstva kao da nema drugih općina i gradova osim Mostara

Već smo ranije pisali da prema Fondu za zaštitu okoliša HNŽ-a, čiji je direktor odavno “poznati” Niko Marušić, u ovoj županiji postoji samo jedan grad, odnosno općina, a to je Mostar. Nema nitko ništa protiv Mostara, ali nije to jedina lokalna zajednica koja uplaćuje u Fond i nije jedina koja treba dobivati sredstva iz Fonda u kojem sudjeluju sve općine i gradovi županije.

Mostaru 2.400.000 KM, a ostalim općinama iz Fonda za zaštitu okoliša HNŽ-a 0 KM

U financijskom planu za 2023. godinu planirana su sredstva “Tekući transferi gradovima-projekt Grada Mostara”  za zbrinjavanje otpadnih voda na deponiji” u iznosu od 2 milijuna i 400 tisuća KM.

Marušić unutar Fonda raspolaže s tekućim transferom u iznosu od 4.371.000 KM. Zašto nema ni marke drugima?

Otkuda novac u Fondu za zaštitu okoliša HNŽ-a?

Kako se osiguravaju sredstva u Fondu propisano je Zakonom o Fondu za zaštitu okoliša Hercegovačko-neretvanske županije/kantona. U tom zakonu jasno stoji:

Članak 18.

Prihodi Fonda za financiranje zaštite okoliša osiguravaju se iz:

  1. a) naknada zagađivača okoliša i korisnika okoliša;
  2. b) posebnih naknada za okoliš od registracije motornih vozila;
  3. c) pokloni, zajmovi i krediti;
  4. d) sredstava osiguranih temeljem međunarodne bilateralne i multilateralne suradnje, te suradnje u zemlji na zajedničkim programima, projektima i sličnim aktivnostima u području zaštite okoliša;
  5. e) darovanim sredstvima i drugim vidovima potpore;
  6. f) drugih izvora sredstava određenih posebnim zakonima, drugim propisom ili ugovorom

Jasno smo izdvojili dio koji govori da se fond puni i sredstvima od posebnih naknada za okoliš od registracije motornih vozila i to s razlogom.

Samo po toj osnovi u fond se uplati iz općine Prozor-Rama najmanje 60 tisuća KM. Naime, tijekom 2022. godine na području općine Prozor-Rama registrirano je 3001 vozilo. Uglavnom su to putnička osobna vozila, a solidan je broj i teretnih vozila i autobusa. Uzmimo da se najmanje uplati po 20 KM za svako registrirano vozilo dobijemo iznos od 60.020 KM i to je minimalni iznos, a uvjereni smo da je znatno veći.

Gdje završe novci građana općine Prozor-Rama koje uplate?

Uputili smo pitanja Fondu za zaštitu okoliša HNŽ-a još 2. veljače na koja još ni danas nismo dobili odgovor.

Zanimljivo bi bilo čuti koji su kriteriji za dodjelu sredstava Mostaru u odnosu na ostalih osam općina i gradova. Također bi dobro bilo da se po ovom i sličnim pitanjima oglase i županijski zastupnici iz ostalih općina i gradova.

Tko to stalno diskriminira stanovnike općine Prozor-Rama i zašto?

Iako općina Prozor-Rama gradi Eko park u kojem će se adekvatno zbrinjavati otpad, otpadne i oborinske vode te vršiti kompostiranje, od tog istog Fonda u čijem je opisu djelovanja briga za sve ono što radi Eko park, nikada još nije stigla ni marka potpore za tako vrijedan projekt. Rama je tu samo kada treba od nje nešto uzeti.

EKO PARK: Uređenje platoa

Zakon-o-Fondu-za-zastitu-okolisaHNZ

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing