MED KAO LIJEK: Pripravci od meda koje morate isprobati

MED KAO LIJEK: Pripravci od meda koje morate isprobati

Med ima snažna antiseptička, antioksidativna i pročišćavajuća svojstva koja gode tijelu, koži i zdravlju u cijelosti. Med sadrži flavonoide i antioksidanse koji pomažu smanjiti rizik od bolesti srca.
Antiseptička svojstva meda zaustavljaju rast bakterija i sprječavaju infekciju vanjske rane. Med se koristi kao prirodni lijek za prvu pomoć pri liječenju već spomenutih rana, opeklina i posjekotina. Njegova antibakterijska svojstva sprječavaju infekciju, djelujući kao protuupalni agens. Iako se med najčešće koristi kako bi se zasladila hrana, ova je namirnica odličan zaštitnik zdravlja, a ako niste znali on se ne može pokvariti. Organski med dakle djeluje protuupalno, i pomaže kod raznih stanja, ali i štititi vašu ljepotu i dobro liniju. Ako se pitate kako koristiti med kao kućni lijek, evo nekoliko primjera:
Ako su vam začepljeni sinusi
Ako otežano dišete zbog sinusa koji su začepljeni, možda biste mogli pripremiti nešto s medom kako bi si olakšali tegobe. Pomiješajte 2 žlice meda i 2 žlice jabučnog octa u posudu s vodom od 250 ml. Dobro pomiješajte i konzumirajte svakodnevno dok vam se sinusi ne očiste, piše ordinacija.hr.
Medom protiv peruti
Zbog peruti tjeme može biti suho i osjetljivo, uz naravno bijelu prhut koja pada po vama svaki put kad prođete rukom kroz kosu. Zbog toga vam može i biti neugodno posebno ako se ona zadržava na vašem sakou ili košulji. Kako bi si pomogli medom kombinirajte 90 posto vode i 10 posto meda te otopinu utrljajte u kosu koju ćete pokriti kapom za tuširanje i ostaviti tako tri sata prije ispiranja. Ovaj postupak možete ponavljati svaki drugi dan cijeli mjesec.
Med za kašalj
Ako vas muči kašalj već dulje vrijeme, a tablete i pastile ne djeluju kako ste očekivali, možete koristiti med za rješavanje ovog problema. Ovaj prirodni sirup koji se priprema od 8 žlica meda i 4 žlice soka od limuna će sigurno pomoći. Koristite po potrebi.
Med za smirivanje opeklina
Znanstvenici su naučili kako antibakterijska svojstva meda mogu pomoći kod blagih opeklina. Med se često koristi u tim situacijama kako bi se ubrzao oporavak Malo meda stavite na gazu i na opekotinu.
Medom protiv starenja kože
Med se ponaša kao humektant odnosno sredstvo za zadržavanje vlage. Stoga se može koristiti kao ovlaživač u mnogim kozmetičkim preparatima. On ne samo da privlači vodu, već ju i zadržava u koži, pa ona ostaje podatna i elastična. Zbog svojih prirodnih antioksidativnih svojstava koji igraju važnu ulogu u zaštiti kože od ultraljubičastog oštećenja, med pomaže u borbi protiv starenja.
Medom protiv viška kilograma
Za razliku od rafiniranog šećera, med sadrži vitamine i minerale, a ne samo kalorije. S druge strane, med kao dobar izvor hranjivih tvari pomaže kod mršavljenja. Tako limunov sok s malo meda popijen rano ujutro predstavlja učinkovit anticelulitni napitak. Ako pak medu dodate i malo cimeta, dobit ćete snažan pripravak za učinkovito mršavljenje.
Piling za tijelo
Mnogi proizvodi za njegu tijela i lica temelje se na medu. On osigurava koži mekoću, vlažnost i zaštitu. I sami možete pripremiti domaći piling koji će obnoviti vašu kožu. Pomiješajte ¼ šalice meda, ¾ šalice šećera u zrnu i ¼ šalice maslinovog ulja i smjesom istrljajte tijelo. Isperite mlakom vodom.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar