Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa

Međunarodni dan bijelog štapa obilježava se svakog 15. listopada od 1964. kada ga je proglasio tadašnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Lyndon Johnson.

Osim što je bijeli štap zaštitni znak slijepih on im omogućuje samostalno kretanje. Da bi štap doista bio pomagalo slijepa osoba mora proći tečaj poduke za samostalno kretanje, tijekom kojeg svladava osnove tehnike i vještine korištenja, osnovna prometna pravila i konfiguraciju terena kojim će se samostalno kretati.

Inicijativu za korištenje bijelog štapa kao zaštitnog znaka slijepih osoba u prometu dala je Guilly d’Herbmont 15. listopada 1930. No, tek nakon Drugog svjetskog rata se bijeli štap i to kao tzv. dugi bijeli štap, počinje masovnije koristiti.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu je 39 miliona slijepih te je prevalencija sljepoće 5 osoba na 1000 stanovnika.

Svakodnevni su problemi slijepih gotovo nezamislivi onima koji vide. Zbog rupa na cesti, različitih zapreka, prepunih tržnica, neprilagođenih prilaza državnim institucijama i ostalih zapreka kretanju i snalaženju, slijepe osobe trebaju stalnu pratnju osoba koje vide.

Bijeli je štap produžena ruka slijepe osobe, a sve ostalo što je izvan dosega toga štapa je velika nepoznanica i opasnost za osobu koja ne vidi. Sljepoća je uvijek bila i bit će teška invalidnost pa je neophodno stalno pratiti specifične potrebe i probleme osoba koje ne vide.

Moderna tehnologija ovoj populaciji uvelike olakšava život, ali i nadalje, bez obzira na suvremena poboljšanja, postoje specifične potrebe koje se mogu rješavati samo neprekidnim radom i pomaganjem svakom pojedincu pogođenom ovom vrstom invaliditeta.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar