Enver Buza, osuđen za zločine u Uzdolu, zatražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne

Enver Buza, osuđen za zločine u Uzdolu, zatražio odlaganje izvršenja zatvorske kazne

Enver Buza, nekadašnji vršitelj dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) osuđen na osam godina zatvora za zločin u Uzdolu u općini Prozor-Rama, podnio je molbu za odlaganje izvršenja zatvorske kazne za tri mjeseca zbog zdravstvenog stanja.

Iz Suda BiH je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrđeno da je izdat Uputni akt osuđenom Enveru Buzi za stupanje na izdržavanje dosuđene kazne zatvora te da je Buza iz zdravstvenih razloga zatražio odlaganje iste.

“Osuđeni je, koristeći zakonom propisane mogućnosti, podnio molbu za odlaganje izvršenja kazne zatvora za tri mjeseca, zbog zdravstvenog stanja, te se ista nalazi u postupku odlučivanja po pravnim lijekovima”, rekli su iz Suda BiH.

Dodali su da odlučivanje u ovom postupku odlaže izvršenje Uputnog akta.

Enver Buza pravomoćno osuđen na osam godina zatvora za zločine u Uzdolu

 

Apelacijsko vijeće je navelo da su pripadnici ove jedinice na okrutan i svirep način u Uzdolu izvršili zločin nad 27 civila, među kojima su bili žene, djeca i starija lica. Vijeće je konstatiralo da je Buza fizički bio blizu mjesta zločina, a kasnije od Službe javne bezbjednosti (SJB) imao informacije o zločinu, dodavši da nije naredio istragu o događanjima u Uzdolu.

Prvostupanjskom presudom iz rujna 2019. Buza je bio osuđen na 12 godina zatvora, ali je Apelaciono vijeće uvažilo žalbu Obrane te ukinulo ovu odluku, nakon čega ga je u konačnici osudilo na osam godina zatvora.

Autor: Teo Zorić

Izvor: detektor.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing