Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Svake godine u svijetu se 12. svibnja obilježava kao Međunarodni dan sestrinstva. Ovaj datum se povezuje s rođenjem začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva naša gošća bila je Marija Bilić, medicinska sestra u Domu zdravlju “Rama“. Marija čini tim koji na prostoru naše općine testira osobe za koje se sumnja da su zaražene koronavirusom.

– Posao i zvanje medicinskog osoblja, posebno medicinski sestara/tehničara je nadasve plemenito, iako često teško. Raditi i savjesno obavljati ovaj posao ne može svatko, za to je prije svega potrebna ljubav za čovjeka koji traži i treba pomoć – rekla je Marija.

Biti medicinska sestra za Mariju je jedinstven poziv koji traži ono najljepše u ljudskom biću, a to je čovječnost i predanost pozivu.

Svijet poklanja veliki značaj Međunarodnom danu sestrinstva pa je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO) odredila ovu, 2020. godinu za “Godinu medicinskih sestara i babica”

Medicinske sestre – tehničari su najbrojniji zdravstveni radnici u svakom zdravstvenom sistemu, u svijetu ih ima preko 30 milijuna, u Bosni i Hercegovini dvadesetak tisuća.

SZO je dala nekoliko preporuka i to ulaganje u obrazovanje medicinskih sestara i babica, zapošljavanje većeg broja specijaliziranih medicinskih sestra, ulaganje i jačanje liderskih vještina medicinskih sestara i babica, jačanje i prepoznavanje sestrinske uloge u zdravstvenom sistemu te pružanje podrške zdravstvenim radnicima u jačanju i provođenju promocije zdravlja i prevencije bolesti, a koji su ključni za dalji razvoj sestrinske profesije u budućnosti.

Poslušajte gostovanje Marije Bilić povodom Međunardnog dana sestrinstva
(Klikni na link za preuzimanje audio zapisa)

svjetski_dan_sestrinstva2.jpg

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar