Međunarodni je dan tetovaže, odaje se počast kulturi tetoviranja i svemu što vežemo za nju

Međunarodni je dan tetovaže, odaje se počast kulturi tetoviranja i svemu što vežemo za nju

Međunarodni dan tetovaže obilježava se 17. srpnja, a dan je to kada se odaje počast kulturi tetoviranja i svemu onome što vežemo za nju.

Raširena je diljem svijeta, u velikom broju kultura i naroda. Njena uloga se kroz povijest mijenjala, ali jedno je sigurno, uvijek nosi neku poruku, a estetski lijepo napravljena tetovaža oku je ugodan detalj za one koji je nose, ali i one koji je tek promatraju.

Rama na poseban način može obilježiti današnji dan, regija je ovo u kojoj je tetoviranje uglavnom katolkinja jedinstven fenomen u svijetu. Identitetska je ovo priča koja se mnogo mijenjala kroz više od 400 godina od postanka tetovaža. U početku teška priča, pretvorila se u nešto lijepo i prepoznatljivo. Tetoviranje katolkinja održalo se sve do danas, a moderni tattoo majstori sve češće rade upravo tradicionalnu tetovažu.

Zaštitna uloga

Ono što tradicionalne tetovaže u Rami čini toliko posebnima i specifičnima, jest da su to jedne od rijetkih tetovaža, ako ne i jedine, koje su originalno imale zaštitnu ulogu. Tetoviralo se kako bi se spriječilo odvođenje djevojaka od strane osmanlijskih okupatora u tadašnje doba.

Kako izvori navode, tetoviralo se ili sicalo kako bi katolici zaštitili djecu od nasilnog odvođenja, kako bi ih obilježili i kako bi se znalo kome pripadaju. Iako se ranije tetoviralo mušku i žensku djecu od treće do 18. godine, kasnije su se tetovirale uglavnom djevojke. Tetoviralo se na blagdan svetog Josipa uz pomoć igle, meda, čađi i mlijeka. U središtu svih tetovaža kao motiv se redovno provlačio križ, a potom različite stilizirane grančice.

Godinama kasnije, promjenom  političkog, kulturnog i drugog konteksta, tetovaža je pomalo gubila svoju zaštitnu funkciju i tetoviralo se zbog tradicije ili ukrašavanja tijela. Ramski Vjesnik već nekoliko godina prikuplja podatke o tetoviranju od katolkinja u Rami. Posljednje su to generacije tetovirane na tradicionalni način, a upravo one kažu da su se tetovirale jer im je to bilo lijepo, jer su i ostale djevojke to imale, a zatim da se prepozna da su katolkinje s križićima na rukama.

Mjesto tetovaže otkriva više o čovjeku nego što biste i pomislili

Pojedinci koji tetoviraju gležnjeve ili stopala su često tajanstveni, a budući da se radi o malom području na tijelu, tetovaže su obično jednostavne i možda sa dubljim značenjem od velikih i raskošnih. Pozicija tetovaže na tijelu jednako je važna kao i njezin motiv, ako pokušavamo odgonetnuti kakav čovjek stoji pred nama ili kakvi smo mi sami. Na primjer, leđa tetoviraju pomalo tajanstveni ljudi koji ne brinu što drugi misle o njima, a vrat vrlo hrabri pojedinci. Područje recimo rebara,  je vrlo neobično mjesto za tetoviranje, ali i sve popularnije. Radi se o osjetljivom dijelu tijela što otkriva da je čovjek koji je tamo nosi jak, hrabar i prepun života. Osim toga, to pokazuje da se osoba osjeća ugodno u svojem tijelu, sigurna je u sebe. Na tom mjestu nalaze se obično veće i kompliciranije tetovaže što pak pokazuje nečiju dubinu i smjer razmišljanja.

Foto: Fotografija iz buduće monogafije o tradicionalnom tetoviranju katolika u Rami

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar