Međunarodni sud poštom ‘sazvao’ sjednicu Predsjedništva

Međunarodni sud poštom ‘sazvao’ sjednicu Predsjedništva

Pokaže li se točnim da je Haaški sud tražio očitovanje, bit će to neviđen pritisak na najvišu instituciju države

Međunarodni sud pravde uputio je na zasebne adrese trojice članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine kuvertirana pisma vezano za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za agresiju i genocid. Ovu informaciju koju je Večernjak jučer prvi objavio, tijekom dana potvrdili su i sami članovi Predsjedništva BiH.

Hrvatski član Dragan Čović potvrdio je da zna za pismo, ali još nije upoznat s njegovim sadržajem, a istu informaciju potvrdili su i u uredu predsjedatelja Predsjedništva BiH Mladen Ivanića, uz napomenu da je pismo stiglo u Veleposlanstvo BiH u Nizozemskoj, ali da je Ivanić zbog nepovjerenja u veleposlanicu Mirsadu Čolaković tražio je da se pismo ne otvara i da se dostavi redovitim putom.

O sadržaju pisama zasad se nagađa, a Ivanić pretpostavlja da se traži stav o tome ima li bh. agent Sakib Softić legitimitet predstavljati BiH pred Međunarodnim sudom pravde. No, ako se ispostavi da je u pitanju zahtjev za očitovanje članova Predsjedništva o zahtjevu za reviziju presude, bit će to neviđen pritisak na instituciju jedne barem službeno suverene i neovisne države.

Ovom neuobičajenom praksom zasebnog obraćanja članovima Predsjedništva, Međunarodni sud pravde napravio je presedan koji bi, valjda, trebao prisiliti Ivanića, Čovića i Izetbegovića da se očituju, odnosno “glasuju” o pitanju koje očito izaziva unutarnje prijepore.

Predsjedništvo BiH proteklih je dana pokušalo održati sjednicu na kojoj bi razmotrili i očitovali se o ovom pitanju, ali nakon konzultacija ispostavilo se da dogovora nema pa je glasovanje izbjegnuto.

Usprkos zaoštrenoj retorici, čak i u ovako složenoj situaciji očuvano je načelo donošenja isključivo usuglašenih odluka u Predsjedništvu BiH.

To bi moglo biti narušeno ako se pokaže točnim da Međunarodni sud pravde u svojim pismima od trojice članova Predsjedništva traži očitovanje. To je svojevrsno zakazivanje sjednice Predsjedništva i vanjski pritisak na najvišu instituciju vlasti u BiH kakav još nije viđen.

Vecernji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar