Merkel: EU ne ukida sankcije Rusiji

Merkel: EU ne ukida sankcije Rusiji

Ne postoje razlozi za ukidanje sankcija Evropske unije protiv Rusije jer Moskva nije ispunila svoje obaveze iz mirovnog dogovora iz Minska, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru objavljenom u petak.

Merkel je za RedaktionsNetzwertks Deutchland (RND) rekla kako je Rusija izazvala ogromnu krizu aneksijom polutoka Krima iz 2014., te podrškom separatistima u istočnoj Ukrajini.

“Evropa je morala reagirati protiv ovog kršenja njenih temeljnih principa”, smatra Merkel.

Dodala je da ona i francuski predsjednik Francois Hollande rade punom snagom kako bi natjerali Rusiju i Ukrajinu da implementiraju dogovor iz Minska o primirju uprkos svim poteškoćama.

“To ostaje mjerilom budućnosti sankcija”, istaknula je Merkel, prenosi Hina.

Evropska unija u junu se dogovorila da će produžiti sankcije protiv Rusije u području energije, finansija i odbrane do kraja januara iduće godine.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier sa svojim socijaldemokratima, koji su u vladajućoj koaliciji s CDU-om Angele Merkel, ima pomirljiviji ton prema Rusiji, te smatra kako bi EU trebala postupno ukinuti sankcije ako se pokaže napredak u mirovnim pregovorima.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar