TAKO SE TO RADI: Vjeko Bevanda odradio posao za Čovićevog kuma Antu Vidačka kojem su poklonjena 3 milijuna maraka!?

TAKO SE TO RADI: Vjeko Bevanda odradio posao za Čovićevog kuma Antu Vidačka kojem su poklonjena 3 milijuna maraka!?

MOSTAR – Služba za zajedničke poslove organa i tijela Federacije BiH jučer je upoznala Federalnu vladu da je Gospodarska banka d.d. Mostar – u likvidaciji dostavila 29. srpnja 2016. godine Odluku likvidacijskog upravnika, u kojoj je navedeno da je izabrani kupac poslovne zgrade u Mostaru, takozvane “Staklene banke”, Vlada FBiH – Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, kao i da je prodajna cijena u skladu s ponuđenom od 5.990.000 KM, piše novinska agencija Patria.

Potpisnik ovog kupoprodajnog ugovora će, u ime Vlade FBiH, biti federalni premijer Fadil Novalić. No u informaciji koja je plasirana u javnost, Novalić i njegovi ministri u Vladi nisu pojasnili da li se ovim činom zapravo odriču tri milijuna KM koje je Vlada FBiH dala za srušeni Hotel Hercegovina još 2007. godine, a što se trebalo iskoristiti za smještaj Vlade u Mostaru.

Srušeni hotel, odnosno zemljište, kupljeni su od poznatog mostarskog poduzetnika Ante Vidačka, koji je u kumskim vezama s Draganom Čovićem, liderom HDZ-a, a izvori Patrije iz Vlade FBiH otkrivaju da je za ovu kupovinu najzaslužniji Vjekoslav Bevanda tadašnji ministar financija FBiH.

Vidačak ne mora vratiti tri milijuna maraka Federalnoj vladi koje je uzeo prilikom prodaje nekadašnjeg hotela Hercegovina, iako je Vlada na čelu s Nerminom Nikšićem (SDP) prije nekoliko godina donijela odluku o raskidu ugovora o kupovini hotela „Hercegovina“, ali taj ugovor nije bilo moguće raskinuti.

Cijeli slučaj završio je u Tužiteljstvu i policiji, ali istraga se nikada nije pomakla s mrtve točke. Evidentno je da na zemljištu nekadašnjeg hotela nikada nisu započeti nikakvi radovi, a na što su upozorili i revizori u svojim izvještajima.

“Potrebno je da Vlada FBiH, putem nadležnih institucija, poduzme aktivnosti na rješavanju pitanja izvršenih ulaganja u objekte hotel „Hercegovina“ u Mostaru i JP Geodetski zavod BiH u Sarajevu, u cilju zaštite i efikasnijeg korištenja javnih sredstava” – naveli su revizori u Izvještaju 2010. godine.

Naredne godine, uslijedile su i prijave od strane Nikšića, ali sadašnja Vlada na čelu s Novalićem očito je da neće nastaviti borbu za taj novac iako su revizori više puta upozorili da su tri milijuna KM faktički bačena, odnosno da ih je vješto iskoristio Vidačak.

“Od strane Vlade FBiH poduzimane su aktivnosti na rješavanju smještaja dijela federalnih institucija u Mostaru i angažirana su značajna proračunska sredstva na kupovini devastirane zgrade hotela „Hercegovina“ u Mostaru u iznosu od 3.000.000 KM (2007. godina). Od strane Vlade FBiH i Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH nisu poduzete adekvatne mjere na okončanju započetih aktivnosti za rješavanje smještaja federalnih institucija u objekte u koje su izvršena navedena ulaganja. Navedeno ima posebnu značajnost obzirom na iznos sredstava koji se isplaćuje za smještaj federalnih institucija” – stoji u revizorskom izvještaju.

I umjesto da je Vlada FBiH sada smještena u svojoj zgradi, već devet godina plaća se zakup prostorija na drugoj lokaciji.

Najnoviji potez Vlade FBiH i kupovina zgrade „Staklene banke“ dodatno opterećuju proračun, a sam objekt „Staklena banke“ je neuseljiv, a prema analizi Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru utvrđeno je da je loša statika objekta te da u slučaju potresa zgrada puca po svim nosivim gredama.

Revizori su 2011. godine ustanovili da je Vlada FBiH 25. svibnja 2011. godine donijela Zaključak kojim je zadužila Federalno ministarstvo pravde, Službu za zajedničke poslove i Generalno tajništvo Vlade FBiH da pokrenu postupak raskida ugovora zaključenog između Hotela Mostar d.o.o. Mostar kao prodavca i Vlade FBiH kao kupca i povrata sredstava uplaćenih na ime kupoprodajne cijene u iznosu od 3.000.000 KM na teret proračunske 2007. godine.

Dnevno.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar