I HRVATSKA JE PO NEČEMU PRVA U EUROPI: Zaslužni su, dakako, naši fantastični olimpijci u Riju

I HRVATSKA JE PO NEČEMU PRVA U EUROPI: Zaslužni su, dakako, naši fantastični olimpijci u Riju

Vjerovali ili ne, i Hrvatska je po nečemu najbolja u Europi! Za to su, dakako, zaslužni naši sjajni sportaši na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru, odnosno broj zlatnih medalja koje su do sada osvojili u Brazilu.

Hrvatska je, naime, trenutno vodeća zemlja Europe po broju osvojenih zlata na Igrama u Riju, računa li se broj osvojenih najsjajnijih odličja na milijun stanovnika.

Hrvatska ima 4,2 milijuna stanovnika (izvor Eurostat) te s pet osvojenih zlata ima u prosjeku 1,19 zlatnih medalja na milijun ljudi. I po tome je uvjerljivo najuspješnija država Europe, objavio je Državni zavod za statistiku.

Na ljestvici su iza nas Mađarska (0,71, sedam zlata na 9,8 milijuna stanovnika) i Slovenija (0,49, jedno zlato na nešto više od dva milijuna stanovnika).

Hrvatska je, podsjetimo, u Riju do sada osvojila pet zlatnih medalja (Sara Kolak, Sandra Perković, Šime Fantela i Igor Marenić, Martin i Valent Sinković, Josip Glasnović) te dva srebra (Tonči Stipanović i Damir Martin) i po tome je trenutno 15. najuspješnija država na Olimpijskim igrama.

Osigurane su još dvije medalje (Filip Hrgović i vaterpolisti), ali još ne znamo kakve će boje one biti…

net.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar