Meteorolozi u Njemačkoj najavili crveni snijeg ovog vikenda

Meteorolozi u Njemačkoj najavili crveni snijeg ovog vikenda

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili su kako je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi snijeg, neobičan meteorološki fenomen koji izazivaju ekstremne vremenske prilike.

Susrest će se hladan zrak koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao zrak iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stupnjeva.

Zrak iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno, prenosi SNA news.

Andreas Fridrich iz Njemačkog meteorološkog servisa objasnio je za njemačke medije kako se pojava crvenog snijega događa kada se čestice pijeska u višim slojevima atmosfere pomiješaju sa kristalima snijega koji padaju na zemlju – potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno.

Stručnjaci, međutim, navode kako nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tijekom topljenja mogu promijeniti boju snijega.

Na web stranici Njemačkog meteorološkog servisa objašnjava se kako krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.

vecernji.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar