Moskva oštro Inzku: Vrijeme je da se ukine vanjski protektorat u BiH

Moskva oštro Inzku: Vrijeme je da se ukine vanjski protektorat u BiH

Moskva je pozvala visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da prekine sa samovoljom koja šteti normalizaciji u zemlji, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, te poručilo da je vrijeme da se ukine vanjski protektorat.

Kako se navodi, u balkanskim medijima se uveliko citira pismo visokog predstavnika u BiH upućeno Narodnoj skupštini Republike Srpske sa zahtjevom da se u roku od tri mjeseca oduzmu povelje s odlikovanjima dodijeljene Radovanu Karadžiću, Biljani Plavšić i pokojnom Momčilu Krajišniku nazivajući ih “osuđenim ratnim zločincima čiji su postupci tijekom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”.

“Ne ulazeći u suštinu pretenzija Inzka, smatramo da je neophodno da podsjetimo da se postavljanje ultimatuma najvišem zastupničkom organu Republike Srpske ne može smatrati prihvatljivim ni s pravne ni s moralne točke gledišta”, istaknulo je rusko ministarstvo.

Navodi se da se visoki predstavnik nije čak ni konsultirao s upravnim odborom Vijeća za provođenje mira, koji je pozvan da u takvim slučajevima daje predstavniku političke preporuke.

 

Moskva smatra da drsko ponašanje Inzka još jednom dovodi u pitanje njegovu ulogu u procesu međuetničkog pomirenja u BiH

 

“Svojim postupcima i u tumačenju vlastitog mandata on ne samo da prevazilazi svoja ovlaštenja, nego sve više postaje faktor destabilizacije, ponaša se potpuno suprotno zadacima koji su mu povjereni Daytonskim mirovnim sporazumom. Pozivamo Inzka da prekine sa samovoljom koja očigledno šteti postkonfliktnoj normalizaciji u BiH i unosi dodatnu napetost u međuetničke odnose”, priopćilo je rusko ministarstvo.

 

Iz Ministarstva su istaknuli da Inzkov neumjesni demarš ponovo demonstrira očiglednu činjenicu – neustavna institucija visokog predstavnika u BiH odavno je izgubila svoju “dodatnu vrijednost” za rješavanje problema u BiH i pretvorila se u pravni i politički atavizam.

 

“Sigurni smo da je došlo vrijeme da se konačno ukine taj anahroni mehanizam vanjskog protektorata prema suverenoj BiH i da se sva vlast u zemlji prenese na njene državotvorne narode i zakonski izabrane organe”, zaključilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi Srna.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar