Meteorolozi upozoravaju: Olujno nevrijeme, kiša i grmljavina stižu i u BiH

Meteorolozi upozoravaju: Olujno nevrijeme, kiša i grmljavina stižu i u BiH

Proteklog vikenda, iznad Europe je prošlo veliko olujno nevrijeme.

Od udara gromova poginulo je najmanje troje ljudi u Francuskoj, Njemačkoj i Poljskoj, a jučer je blatnjava bujica u Njemačkoj odnijela tri života.

Kako se oluja uskoro najavljuje u Hrvatskoj, u a Srbiji je već upaljen „žuti alarm“ zbog grmljavinskog nevremena, portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je i Federalni hidrometeorološki zavod gdje su nam potvrdili da olujno nevrijeme stiže i u Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj tjedan, posebice od srijede, bit će kišan.

U srijedu, četvrtak, petak i subotu stiže nam kiša, olujno nevrijeme i grmljavina, a posebnih problema bit će na sjeveru naše zemlje.

Što raditi kada zagrmi?

S obzirom na to da nas očekuje period sa učestalijim udarima groma, meteorolozi upozoravaju da treba da vodimo računa gdje se nalazimo kada krene grmljavina. I zato, ako se 30 sekundi nakon munje čuje udar groma, potrebno je ući u zatvoren prostor, izbjegavati kontakt s metalnim objektima i mlazovima vode iz slavine, a svi električni uređaji moraju biti isključeni. Onima koje nevrijeme snađe na otvorenom prostoru, automobili i stabla drveća mogu biti dobra zaštita, ali samo ako nisu usamljeni i na čistini. Ako do nesretnog slučaja ipak dođe, treba znati da žrtva udara groma ne predstavlja opasnost po onog tko joj ukazuje pomoć.

Nikako ne treba stajati ispod usamljenog drveta, na otvorenom prostoru, ravnici, jer postoji velika mogućnost da tu udari grom. Prilikom udara groma električni tok iz oblaka se prenosi u zemlju, pa se dalje širi kroz tlo.

Dodajmo i kako nije točno da kišobran s metalnim dijelovima i mobilni telefon privlače udare groma.

VL

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar