Migrantska ruta preko BiH postaje etablirana

Migrantska ruta preko BiH postaje etablirana

Više tisuća izbjeglica i migranata je na putu od Turske preko Grčke prema središnjoj Europi

Migrantima na Balkanskoj ruti i napetoj situaciji u Bihaću se bavi i austrijski list „Die Presse” koji piše da Balkanska ruta nije skroz „zatvorena”.

List piše da je više tisuća  izbjeglica i migranata na putu od Turske preko Grčke prema centralnoj Europi.

„Doduše znatno manje nego u jeku tzv. izbjegličke krize u jesen 2015. godine”, piše Die Presse i prenosi riječi načelnika Bihaća Šuhreta Fazlića koji predbacuje hrvatskoj policiji da prilikom prisilnog povratka izbjeglica i migranata sve više prodire na teritoriju BiH.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava i UNHCR kritikuju hrvatske policajce da zlostavljaju i prisilno u BiH vraćaju izbjeglice i migrante koje vide blizu granice između BiH i Hrvatske. UNHCR navodi da se takvim radnjama krši međunarodno humanitarno pravo. Hrvatska zauzvrat tvrdi da se radi o `vraćanju s granice` koje je u skladu sa zakonima EU.

” Die Presse“ navodi da je novinar ovog lista prije nekoliko tjedana posjetio migrante na bivšoj deponiji smeća u blizini Bihaća. Tu su uglavnom ljudi iz Afganistana i Pakistana koji govore o nasilju, ali ne samo na hrvatskoj granici.

„Izbjeglice koje napuste izbjeglički centar se u kolonama u njega prisilno vraćaju”, piše Die Presse, a prenosi DW.

Die Presse navodi i podatak Ministarstva unutrašnjih poslova BiH da se u BiH trenutno nalazi 9.000 izbjeglica, uglavnom u izbjegličkim centrima u Bihaću.

„Većina u veoma teškim uvjetima čeka mogućnost da preko Hrvatske dođe na Zapad. Klasična Balkanska ruta od Grčke preko Sjeverne Makedonije, Srbije i Mađarske prema centralnoj Europi se od 2016. godine smatra zatvorenom. Međutim, od tada se etablirala alternativna ruta preko Bosne, Hrvatske i Slovenije“, piše Die Presse.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar