Milanović o Dodiku u Zagrebu, ali i Komšiću u Predsjedništvu: “On parazitira na hrvatskom narodu”

Milanović o Dodiku u Zagrebu, ali i Komšiću u Predsjedništvu: “On parazitira na hrvatskom narodu”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović osvrnuo se na kritike koje su iz BiH stigle na posjet srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika SNSD-a Milorada Dodika Zagrebu.

Predsjednik Zoran Milanović u četvrtak gostujući na Austrian World Forumu, odgovarao je na pitanja novinara, pa i hrvatskih koji su ga pitali o posjetu Milorada Dodika, zbog čega su ga mnogi kritizirali, naročito predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegovič te Željko Komšić koji je Milanovića čak usporedio s Lukašenkom, prenosi  Dnevnik.hr.

“Ja sam se čuo s gospodinom Izetbegovićem, ranije rekao sam mu za ovo. Pozvao sam ga da dođe u Zagreb kad god hoće. Nadam se da će doći, da neće podleći pritisku čaršije i galami i i prizemnim uvredama. Ja sam hrvatski predsjednik. Mene zanima ne samo status Hrvata nego i stanje u susjednoj državi koja je sastavljena 95. na jedan način koji nije idealan, ali Bože moj. Ako je nešto Yugo 45, ne možemo biti Passat. Ali Yugo 45 ide”, rekao je Milanović i dodao da se svjesno krše pravila koja su preuzeta i potpisana prije 25 godina.

“Sad sam konačno čuo da su oni koji to rade svjesni da ih krše. Sa argumentima da nema konstitutivnih naroda. Pa ja bih volio da u idealnom svijetu tako, ali nije. Hrvatska je država hrvatskog naroda, ali imamo visok status zaštite nacionalnih manjina. i U Hrvatskoj je nemoguće da za predstavniek manjina glasuju oni koji nisu pripadnici tih manjina. Hrvati u BiH nisu manjina, ali su u manjini. Brojčano i ako ih hoćeš zlostavljati, vrlo lako, radiš to zato što možeš”, rekao je Milanović i dodao kako se to događa zanjih 15 godina.

“Sad moramo sjesti jer drugačije ne možemo ozbiljno razgovarati. Gospodin Komšić je izabran od određenog broja građana BiH. Ja ne mislim da su glasali za njega da povrijede Hrvate, ali Komšić mora biti svjestan posljedica svog političkog rada. On u stvari parazitira na hrvatskom biračkom tijelu. I dok se to ne promijeni, situacija će biti nenormalna”, smatra Milanović.

Kaže da je u korijenu svih problema u BiH to što, kako kaže, jedan narod bira dva predstavnika. Rekao je i da je Milorad Dodik sugovornik i da je on tu da razgovara. Želi razgovarati sa predstavnicima triju kontitutivnih naroda.

“Želim razgovarati sa predstavnicima konstitutivnog naroda. Gospodin Komšić zna otići do Bruxellesa. Tamo su dva konstitutivna naroda. Nije točna tvrdnja da toga nema u Europi. Sad smo čuli da ljudi misle rušiti Daytonski ugovor. Sa gospodinom Dodikom nitko ne razgovara. On je izabran, on je za vrijeme rata u Hrvatskoj sačuvao čiste ruke, da tako kažem. Ima puno stvari s kojima se ja ne slažem, ali to sam mu rekao. I u smislu retorike i odnosa prema zločinima u BiH. Ja ga ne poznam od jučer, mi se poznamo godinama”, kaže Milanović.

(Izvor: Dnevnik.hr)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar