Ministar prosvjete HNŽ-a: Nema povratka u školske klupe, vrtići počinju s radom, matura će izgledati ovako

Ministar prosvjete HNŽ-a: Nema povratka u školske klupe, vrtići počinju s radom, matura će izgledati ovako

Ministar obrazovanja je rekao kako u HNŽ-u vozački ispiti kreću od sljedećeg tjedna.

Polaganje maturalnih ispita izvodit će se tako da će učenici prilikom obrane biti oslobođeni usomenog dijela i ocjena pismenog dijela bit će ključna.

Upisi u srednje škole, vršit će se u srpnju u skladu s pravilima prije pandemije. Dječji vrtići započet će onda kada ispune sve preduvjete koje će propisati Zavod za javno zdravstvo. Zbog pokretanja ekonomije je ovo mjera zbog koje izlazimo u susret roditeljima.

”Kad vrtići ispune mjere i pripreme, mogu krenuti s radom. To je dezinfekcija, nitko da ne ulazi u vrtić, mjerit će se temperatura, samo da roditelji dolaze po djecu…  Brojčanost ćemo vidjeti na terenu, jer je procjena da će prva dva-tri tjedna biti manje djece”, rekao je Avdić.

Nastava će se se završiti putem online nastave jer bi moglo biti stresno djeci vraćati se školu.

Fakulteti će odlučiti o pokretanjima u skladu s mjerama. Pokretanje sportskih aktivnosti će pričekati nove odluke.

”Prijave za upis u Osnovne škole su završene. Upisi u srednje škole će se vršiti u lipnju mjesecu u skladu s epidemiološkim pravilima. Nastavna godina će se završiti putem online nastave, jer je malo vremena ostalo jer bi moglo biti stresno da se djeca vraćaju u škole na 15 dana. U sljedećem razdoblju ćemo razmatrati početak kulturnih događanja”, rekao je Hadžović, ministar prosvjete HNŽ-a.

Rekao je i kako grantovi za sport i kulturu nisu dobili potpis premijera za isplatu.  Ministar Jović je rekao kako će HNŽ imati jedan od boljih korona-zakona. ”Pravo na subvencioniranje će imati oni gospodarski subjekti kojima je zabranjen rad za vrijeme trajanja pandemije. Uz uvjet da nisu otpuštali radnike, i da imaju izmirene obveze doprinosa sa veljačom 2020. To će biti oko 10 tisuća subjekata. Povjerenstvo će obrađivati sve pristigle zahtjeve, da se vidi da li su ispunjeni uvjeti – onda će se donositi odluke. Ali najprije trebamo donijeti zakon”, rekao je Jović i dodao kako je predloženo da se dužnosnicima smanjuju plaće.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar