Ministar prosvjete poziva roditelje da upisuju djecu u strukovne škole

Ministar prosvjete poziva roditelje da upisuju djecu u strukovne škole

MOSTAR, 22. kolovoza (FENA) – Iako je Bosna i Hercegovina zemalja s najvećom stopom nezaposlenosti u Europi, na zavodima za zapošljavanje postoji potreba za nizom zanimanja, ali toga kadra jednostavno nema.

Na konferenciji za novinare, sazvanoj uoči trećega upisnog roka za srednje škole u Hercegovačko-neretvanskoj županiji (HNŽ), županijski ministar prosvjete Rašid Hadžović pozvao je roditelje da dobro razmisle o budućnosti svoje djece.

– Odabir srednje škole predstavlja i prvi korak prema budućem zanimanju zato je jako važno da se ne pogriješi u tom izboru. Vrijeme je da počnemo školovati kadrove koji će po završetku obrazovanja imati siguran posao – poručio je ministar Hadžović.

Po riječima Denisa Delića iz kompanije SIK Mostar, koja se bavi obradom metala, u ovom trenutku samo u HNŽ-u traži se 400 radnika u metalskom sektoru.

U spomenutom poduzeću kontinuirano su otvoreni natječaji za posao zavarivača i bravara, ali kompanija ne uspijeva pronaći dovoljan broj radnika, iako nudi vlastiti program školovanja i prekvalifikacije.

– Trenutno smo uspjeli popuniti prvu smjenu, dok je popunjenost u drugoj smjeni jedva 30 posto. Mislim da vam to sve govori. Roditelji možda ne žele da njihova djeca budu varioci ili bravari, ali iz mog iskustva mogu vam reći da je većina dobrih inženjera i direktora počela na taj način – poručio je Delić.

Slična situacija je i u građevinskom sektoru, gdje se traže tesari i armirači, te konobari, spremačice, higijeničarke u turističkom sektoru, rekli su predstavnici tvrtki Hering i Garden City Hotela Konjic.

Govoreći o upisima u srednje škole za školsku 2016./2017. godinu ministar Hadžović kazao je kako će se upisi obavljati kao i prethodnih godina, dok je već za sljedeću godinu najavio značajne promjene, odnosno usklađivanje broja upisanih učenika u pojedine škole s realnim potrebama tržišta rada prema strategiji koja se radi u suradnji s Gospodarskom komorom Grada Mostara.

Predstavnik Gospodarske komore Grada Mostar Jens Muller kazao je kako se mora poraditi na kvaliteti i imidžu strukovnih škola.

– Moramo unaprijediti vještine profesora u našim školama i moramo stvoriti pozitivnu atmosferu kako bismo motivirali učenike da upisuje stručne škole. Naš je zadatak podići ugled zanatskih škola kako bi se što više djece upisivalo u njih – dodao je Muller.

U tom smjeru ići će i uvođenje dualnog obrazovanja u škole HNŽ-a. Dualno obrazovanje zastupljeno je u strukovnim školama razvijenih zapadnih zemalja, poput Njemačke i Švicarske, a ono podrazumijeva da se dio teorijske nastave odvija u školama, a praktični dio u lokalnim poduzećima, gdje se primjenjuju stečeno teorijsko znanje.

– Ostvarili smo kontakte sa švicarskim partnerima koji su vrlo zainteresirani da nam pomognu ovdje napraviti švicarski sustav obrazovanja prilagođen našim uvjetima. Radit ćemo i na izradi nove upisne politike čija će svrha biti da školujemo kadrove za privredu, a ne za biro – istaknuo je ministar Hadžović.

(FENA) Z.N.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar