Ministarstvo unutrašnjih poslova HNŽ provodi akciju “Mirni blagdani”

Ministarstvo unutrašnjih poslova HNŽ provodi akciju “Mirni blagdani”

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a ove godine provodi akciju “Mirni blagdani” s ciljem očuvanja javnog reda i mira te stvaranja sigurnog stanja u toj županiji. Akcija će se provoditi mjesec dana, i to od 15. prosinca ove do 15. siječnja sljedeće godine.

Mjere i sankcije

Policija će u blagdanskom razdoblju poduzimati sve zakonske mjere koje sprječavaju i otkrivaju sve oblike kaznenih dijela te će poduzeti zakonom predviđene mjere i sankcije.    Akcija će biti posebno usmjerena na pojačano kontroliranje neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava i raznih drugih eksplozivnih naprava, korištenje nedozvoljenih narkotičkih sredstava, prodaju alkohola maloljetnim osobama, te upravljanje motornim vozilom u alkoholiziranim stanju, pojašnjavaju iz MUP-a.

Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a savjetuje građanima oprez i razumnost prije uporabe pirotehničkih sredstava s posebnim naglaskom da obvezno spriječe djecu i malodobne osobe koje posežu za pirotehnikom.

“Masovna prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana ozbiljno može narušiti stanje sigurnosti, odnosno javnog reda i mira, stoga će Uprava policije MUP-a poduzeti sve zakonske mjere i radnje tako da se građani naše županije osjećaju sigurno za blagdane i na dostojanstven način ih proslave”, poručuju iz MUP-a.

Slavni odgovorno, slavi bez vatrenog oružja

U istom se priopćenju za javnost objavljenom na internetskim stranicama županijskog MUP-a, navodi kako Uprava policije Ministarstva unutarnjih poslova HNŽ-a zajedno s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNPD) te Koordinacijskim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, 15. prosinca provodi kampanju pod nazivom “Slavni odgovorno, slavi bez vatrenog oružja”.

“Istraživanja pokazuju da se tragedije i nesreće, uslijed upotrebe vatrenog oružja, često događaju tijekom proslava. Pucanje u zrak iz vatrenog oružja može nenamjerno prouzročiti smrt druge osobe ili za posljedicu imati teške fizičke povrede i psihološke traume. Neovlaštena upotreba vatrenog oružja ugrožava sigurnost ljudi i imovine i izaziva uznemirenost građana te je legalno kažnjiva”, upozoravaju iz MUP-a HNŽ-a.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar