Zelenski traži pomoć u razminiranju Ukrajine

Zelenski traži pomoć u razminiranju Ukrajine

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u srijedu međunarodnu zajednicu da njegovoj zemlji pomogne u uklanjanju mina i drugih neeksplodiranih sredstava koji, rekao je, onečišćuju površinu veliku kao Kambodža ili Urugvaj.

“Prema stanju na današnji dan, minama i drugim neeksplodiranim sredstvima zasijane su 174.000 četvornih metara ukrajinske zemlje”, istaknuo je Zelenski u video obraćanju novozelandskom parlamentu. “Nema istinskog mira dok svako dijete može poginuti od skrivene ruske protupješačke mine”, upozorio je, pozivajući Novi Zeland, čija je vojska iskusna na tom polju, da predvodi napore u razminiranju i ublaži posljedice sukoba za okoliš, prenosi HINA.

Uz to, rekao je Zelenski, Crno i Azovsko more su onečišćeni plutajućim minama koje su stajale života “stotine tisuća živih bića, koja su uginula zbog sukoba”. Optužio je Rusiju za “ekocid” u njegovoj zemlji. “Čula sam vaš poziv na veću potporu, napose što se tiče dugoročnih posljedica rata, poglavito na “okoliš”, uzvratila mu je novozelandska premijerka Jacinda Adern.

“S vama smo kad tražite mir, ali bit ćemo s vama i u obnovi” zemlje, dodala je. Novi Zeland je poslao stotine svojih vojnih instruktora u Europu radi obuke ukrajinskih vojnika i u srijedu je najavio dodatnu humanitarnu pomoć vrijednu 2 milijuna američkih dolara kako bi Ukrajini pomogao da prebrodi zimu.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar