Golem korak u imunoterapiji: ”Ovo bi mogla biti nova paradigma u liječenju raka”

Golem korak u imunoterapiji: ”Ovo bi mogla biti nova paradigma u liječenju raka”

Kombinacija eksperimentalnog cjepiva protiv melanoma biotehnološke kompanije Moderna i imunoterapije Keytruda farmaceutskog diva Merck & Co smanjila je rizik od ponovne pojave melanoma ili smrti za 44 posto u usporedbi s primjenom Keytrude, objavio je Reuters, a prenio Jutarnji list, pozivajući se na objavu spomenutih kompanija.

Rezultati kliničke studije u koju je bilo uključeno 157 dragovoljaca statistički su značajni, ali još nisu prošli recenziju neovisnih stručnjaka. Studija je prvo randomizirano ispitivanje koje pokazuje da bi kombinacija tehnologije mRNA cjepiva s lijekom koji pojačava imunološki odgovor pružila bolje rezultate pacijentima koji boluju od melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

Cjepivo protiv covida usporilo rad na cjepivima protiv raka

‘Ovo je golemi korak naprijed u imunoterapiji”, rekao je Eliav Barr, Merckov voditelj globalnog kliničkog razvoja. Paul Burton, glavni medicinski direktor Moderne, rekao je da kombinacija mRNA cjepiva i Keytrude “ima kapacitet da bude nova paradigma u liječenju raka”.

Kompanija Moderna još je prije nekoliko godina počela s primjenom mRNA tehnologije u borbi protiv tumora. No, kada je počela pandemija koronavirusa, Moderna je mRNA tehnologiju uspješno iskoristila za razvoj cjepiva protiv covida-19. No, razvoj cjepiva protiv covida usporio je rad na cjepivima protiv raka.

Naime, Moderna izrađuje svoje cjepivo na složen način jer je injekcija jedinstvena za svakog pacijenta. Počinje se s biopsijom tumora pacijenta. Zatim se analizira uzorak tumora i identificiraju mutacije u stanicama raka poznate kao neoepitopi. Moderna odabire do 34 neoepitopa za koje vjeruje da bi izazvali najjači imunološki odgovor pacijenta i ugrađuje njihov genetski kod u cjepivo.

Stvaranje neoepitopa

Nakon što se ubrizga u pacijenta, cjepivo daje upute pacijentovim stanicama da stvaraju neoepitope što pokreće imunološki odgovor koji može bolje ciljati i uništiti stanice raka. U Moderni i Mercku smatraju kako imunološki odgovor stvoren mRNA cjepivom nadopunjuje učinak Keytrude, koja djeluje tako da otpušta “kočnice” imunološkog sustava tijela u borbi protiv tumora. Između biopsije i prve injekcije cjepiva protiv raka potrebno je oko četiri do osam tjedana.

Kako navodi Wall Street Journal, dosad su male kliničke studije personaliziranog cjepiva protiv raka kod pacijenata s različitim tipovima tumora pokazale obećavajuće rezultate. Prije tri godine Moderna i Merck započeli su drugu fazu ispitivanja personaliziranog cjepiva protiv raka u kombinaciji s Keytrudom na pacijentima čiji je melanom uklonjen kirurškim zahvatom, ali se smatralo da su pod visokim rizikom od recidiva raka.

Ne žele gubiti vrijeme

Nakon operacija, neki su pacijenti primili do devet doza personaliziranog cjepiva protiv raka (svaka tri tjedna) dok su također primali Keytrudu svaka tri tjedna do 18 ciklusa. Drugi su pacijenti primali samo Keytrudu koja je, među ostalim, odobrena za postoperativno liječenje pacijenata s melanomom. Moderna i Merck iduće godine planiraju provesti veću studiju kako bi potvrdile sigurnost i učinkovitost kombinacije mRNA cjepiva protiv raka i Keytrude.

Pozitivni rezultati te studije mogli bi otvoriti put potencijalnom odobrenju Moderninog eksperimentalnog cjepiva protiv raka. Kompanije također planiraju testirati kombinaciju na drugim vrstama raka. ”Ne želimo gubiti vrijeme. S obzirom na to da su podaci tako jaki, za mene je ovo poput trenutka kad smo odlučili razviti cjepivo protiv covida”, rekao je izvršni direktor Moderne Stephane Bancel.

Foto: Ilustracija/Ramski Vjesnik

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar