Ministarstvo zdravstva i ZZO HNŽ započeli realizaciju Strategije reforme zdravstva u HNŽ-u

Ministarstvo zdravstva i ZZO HNŽ započeli realizaciju Strategije reforme zdravstva u HNŽ-u

Nakon uspješno realiziranih projekata Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K iz 2016. godine današnjim sastankom ministra zdravstva, rada i socijalne skrbi, dr.sc. Gorana Opsenice, i direktora ZZO – a HNŽ/K, Rade Bošnjaka, s predstavnicima svih ugovornih bolnica i domova zdravlja u Županiji Zavod je započeo realizaciju Strategije za provedbu reforme zdravstva Hercegovačko – neretvanske županije/kantona za period 2017. – 2020. godina.

Na početku sastanka, nazočne je pozdravio ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi, dr.sc. Goran Opsenica, upoznavši ih s usvojenom Strategijom  koja se temelji na pet strateških ciljeva i današnjim sastankom upriličenim poradi realizacije određenih segmenata drugog strateškog cilja tj. daljnjeg razvoja Integriranog zdravstvenog informacijskog sustava (IZIS) kojim je, između ostalog, planirana i implementacija Centralnog laboratorijsko – biokemijskog sustava i uspostava županijskog/kantonalnog PACS DATA centra.

Pored ministra dr.sc. Opsenice nazočnima se obratio i direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ/K, Rade Bošnjak, kazavši:„Na početku smo novih aktivnosti definiranih od strane Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi i Vlade HNŽ/K.  Sve dosadašnje aktivnosti radili smo partnerski na čemu sam vam zahvalan. I ove aktivnosti koje su pred nama jedino i isključivo možemo raditi partnerski, drugačije nije moguće. Ovo Zavod sam ne može napraviti, ovdje je potrebno partnerstvo i na partnerstvo vas pozivam jer zajedno kreiramo budućnost zdravstva ove Županije koje će osigurati veće zadovoljstvo osiguranika, pojednostaviti pristup zdravstvenoj zaštiti, olakšati rad i povećati zadovoljstvo zdravstvenih djelatnika, racionalizirati potrošnju u zdravstvu i, u konačnici, rezultirati kvalitetnom Integriranom zdravstvenom zaštitom.“

Implementacija Centralnog laboratorijsko – biokemijskog sustava značajno će utjecati na zadovoljstvo osiguranika koji, nakon davanja uzorka za analizu, neće morati dolaziti po nalaze već će isti, njihovom liječniku, biti dostupni u elektronskom kartonu (e-karton).

Uspostavom županijskog/kantonalnog PACS DATA Centra (Picture Archiving and Communication system) stvorit će se uvjeti za uvezivanje svih domova zdravlja i bolnica u Županiji što će rezultirati uvezanošću zdravstvenih podataka, olakšanim pristupom zdravstvenoj zaštiti, prelaskom na digitalno poslovanje radioloških službi, vertikalnom i horizontalnom povezanošću distribucije radioloških slika i nalaza te smanjenjem troškova poslovanja zdravstvenih ustanova kroz prestanak printanja radioloških filmova. Povećat će se zadovoljstvo osiguranika jer osiguranici više neće morati dolaziti po RTG snimke i iste nositi odgovarajućim liječnicima već će snimci, u elektronskom obliku, biti dostupni liječnicima.

Prezentirane aktivnosti podržane su od predstavnika zdravstvenih ustanova, posebice onih koji dolaze iz domova zdravlja koji su više udaljeni od bolnica jer će uvezivanjem laboratorija i radiologije na području HNŽ/K osiguranici mnogo lakše, uz manje troškove i izdvojeno vrijeme, obavljati potrebne pretrage, a liječnici će imati sve podatke o svim napravljenim pretragama za svakog svog osiguranika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar