Ministri unutranjih poslova EU-a o izbjegličkoj krizi

Ministri unutranjih poslova EU-a o izbjegličkoj krizi

U Luxemburgu se održava sastanak ministara unutranjih poslova EU-a posvećen izbjegličkoj krizi na kojem će biti i hrvatski ministar Ranko Ostojić. Istodobno se održava i konferencija o  istočnosredozemnoj i zapadnobalkanskoj ruti, na kojoj će biti ministri vanjskih i unutarnjih poslova tih država, uključujući i hrvatsku ministricu Vesnu Pusić.

Tema konferencije je značajno povećanje broja migranata koji zapadnobalkanskom rutom dolaze s Bliskog istoka, a sudionici će razgovarati o mogućnostima jačanja solidarnosti i pravilnog upravljanja izbjegličkim i migracijskim tokovima. 

Na konferenciji će uz ministre vanjskih i unutarnjih poslova EU-a sudjelovati i ministri iz Turske, Libanona, Jordana i zemalja zapadnog Balkana, a nazočit će i predstavnici Švicarske, Norveške, Lihtenštajna i Islanda. 

Predstavnici UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Svjetskog programa za hranu te agencija EU-a Frontexa i EASO-a govorit će trenutnoj situaciji na terenu.

Ministri unutarnjih poslova razgovarat će o različitim mjerama koje je pripremila Eurpska komisija kao odgovor na sadašnju izbjegličku krizu. Od boljeg upravljanja vanjskom granicom do politike vraćanja ekonomskih migranta. 

Komisija je pripremila Akcijski plan za brzu deportaciju onih koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu u zemljama Unije. Ministri bi o njemu trebali razgovarati i uskladiti zajedničko stajalište.

Glasnogovornica Mina Andreeva iznijela je podatke iz 2014., prema kojima je manje od 40 posto onih koji su dobili nalog za povratak u svoje zemlje, to i napravilo. Moramo naći načina da kroz rad naših agencija i aktivnoti država članica uspješnije deportiramo ljude koji nemaju pravo na azil, istaknula je.

Komisija smatra da uspjeh toga plana ovisi od država članica i kako brzo će zemje usvojiti zakone za brzu deportaciju.
Istodobno je u Luxemburgu i konferenicija zemlja Zapadnog Balkan zbog toga što najviše izbjeglica ulazi u Europu upravo tom rutom. Cilj je konferencije povećati suradnju među tim zemljama kako bi se brže i lakaše uvodio red i bolja regulacija masovnog priljeva ljudi. Govorit će se i konkretnoj pomoći pri uspostavi prijemnog centra, pomoći pri registriranju i preuzimanju azilantskih zahtjeva, te zajedničkom naporu za suzbijanje međunarodnih krijumčara ljudima. 

Prema podacima UNHCR-a pola milijuna Iračana moglo bi napustiti Irak, a razvoj situacije u Siriji pokazuje da bi broj onih koji bježe pred ratnim kaosom mogao rasti.
hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar