Ministri vanjskih poslova će razgovarati o Ukrajini

Ministri vanjskih poslova će razgovarati o Ukrajini

Europska unija će u Bruxellesu sazvati izvanrednu sjednicu ministara vanjskih poslova radi sankcioniranja nove ofenzive koju su na istoku Ukrajine pokrenuli proruski separatisti uz potporu Moskve, najavila je visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Federica Mogherini. 

Mogherini je razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom i poslala je poruku ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu, dodaju njezine službe. 
Neke vlade, među kojima Švedska, Litva i Latvija, traže donošenje novih sankcija protiv onih koji potiču na rat na istoku Ukrajine i protiv okružja ruskog presjednika Vladimira Putina. 

Predsjednik Europskog vijeća, bivši poljski premijer Donald Tusk, bio je oštar u svojoj poruci objavljenoj na Twitteru: "Smirivanje je potaknulo agresora na još veće nasilje. Došlo je vrijeme da osnažimo našu politiku temeljeći je na činjenicama a ne na obmanama". 

EU bi također mogao odlučiti o proširenju popisa s imenima fizičkih i pravnih subjekata pod europskim sankcijama. No takve su sankcije pokazale ograničen doseg. 

Problem je što je za postroženje gospodarskih sankcija potrebna jednoglasna odluka predsjednika država i vlada EU-a, o čemu bi se moglo razgovarati na summitu predviđenom 12. veljače.
vijesti.hrt.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar