Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Na Veliku srijedu, 28. ožujka u sarajevskoj katedrali Srca Isusova slavljena je misa posvete ulja, koju je u zajedništvu s više od 80 svećenika predvodio vrhbosanski nadbiskup metropolit, Vinko kard. Puljić.

U koncelebraciji s kardinalom bili su apostolski nuncij u BiH, mons. Luigi Pezzuto, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, generalni vikar nadbiskupije mons. Luka Tunjić te kanonici.

Uz veliki broj svećenika sv. misi nazočili su brojni vjernici, redovnice, bogoslovi i vojnici, a liturgijsko pjevanje animirao je zbor bogoslova Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa Stjepan Hadrović, pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

Misno slavlje posvete ulja i proslava svećeničkog zajedništva, umjesto na Veliki četvrtak, u Vrhbosanskoj nadbiskupiji slavi se redovito na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju.

U svojoj homiliji kard. Vinko naglasio je kako ovim misnim slavljem svećenici izražavaju zajedništvo sa svojim biskupom u katedrali te kako Crkva stavlja na srce svojim svećenicima ovo kao izraz jedinstva i vjernosti. „Godinama pratim i jedan veliki dio je redovan, dok ima onih koji se nikad nisu pojavili na ova misna slavlja. Zato osjećam iskrenu zahvalnost vama koji ste svjesni da smo mi jedna Crkva – ova mjesna Crkva, koji ste svjesni da smo sakramentalno uvezani kao pomazanici Gospodnji u ovoj mjesnoj Crkvi. I kao mjesni biskup želim od srca zahvaliti svakome od vas koji se ne žalite izgarati za Božju slavu. Nisu jednostavna vremena, ali Bog sigurno vidi vašu žrtvu, vašu ljubav, vašu spremnost i želim da vas krijepim u tome da se ne umorite“, uputio je nadbiskup Puljić svoje pastirske riječi.

„Molitva Crkve neka oživljava i našu vjeru, a neka istinski isprosi sve te milosti Crkvi. Također, u ovim vremenima kada itekako love svaku manu svećeničku, kako bi nas oblatili – bilo tko da napravi ‘kiks’, onda su svi svećenici krivi. Ali želim da sačuvamo onaj identitet našeg svećeništva, našeg poslanja, da istinski budemo vjerodostojni bez obzira što nas blate“, poručio je između ostalog kard. Vinko.

Nakon propovijedi uslijedio je obred obnove svećeničkih obećanja koja su svećenici prihvatili na svećeničkom ređenju. U nastavku, prije molitve Očenaša uslijedio je blagoslov ulja za bolesničko pomazanje.

Poslije popričesne molitve vrhbosanski nadbiskup pristupio je posveti krizmenog ulja koje se koristi kod krštenja, potvrde, kod ređenja prezbitera i biskupa te kod posvete crkve i oltara.

Euharistijsko slavlje nadbiskup Vinko završio je molitvom Anđeo Gospodnji te Božjim blagoslovom, a nakon mise uslijedila je podjela ulja nazočnim svećenicima.

U Svećeničkom domu Vrhbosanske nadbiskupije za sve svećenike upriličen je zajednički ručak.

KTA

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar