Za Istambulsku konvenciju u BiH glasali su svi Hrvati, a danas njihovi biskupi žale

Za Istambulsku konvenciju u BiH glasali su svi Hrvati, a danas njihovi biskupi žale

Dr. Božo Ljubić, tada predsjednik HDZ 1990 i predsjedavajući Zastupničkog doma, a danas član HDZ-a BiH i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice, tzv. dijaspore, jedini je čovjek koji će o ratificiranju Istambulske konvencije glasovati dva puta – prvi put u Zastupničkom domu sa glasom ‘ZA’ i drugi put u Hrvatskom saboru na skorašnjoj sjednici sabora.

Nakon što je to učinila BiH prije četiri godine, vlada susjedne Republike Hrvatske uputila je prijedlog zakona o potvrđivanju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, tzv. Istambulske konvencije, na ratifikaciju u Hrvatski sabor, piše Dnevni list.

Na Istambulsku konvenciju s neodobravanjem gleda i Katolička crkva smatrajući da ista nameće rodnu ideologiju, a razlogom je i velikih prosvjeda desnice i nevladinih udruga u susjednoj Hrvatskoj protiv ovakve odluke aktualne vlade HDZ-a i hrvatskog premijera Plenkovića. Na prosvjedima u Zagrebu protiv ratifikacije Istambulske konvencije prijevoz je bio organiziran i prosvjednicima iz BiH, zemlje gdje su je njeni predstavnici davno i bez pompe – ratificirali.

Istambulska konvencija u susjednoj Hrvatskoj postala je “top problem”, hrvatski premijer tvrdi da je “riječ  o najvažnijem političkom pitanju u Hrvatskoj u posljednje vrijeme”, dok sisački biskup Vlado Košić upozorava državne dužnosnike i saborske zastupnike koji budu glasovali za ratificiranje Istambulske konvencije da će tim činom “sami sebe ekskomunicirati iz Katoličke crkve”.

Međutim, njeno ratificiranje u BiH prošlo je neprimjetno i to je jedna od rijetkih odluka za koju su jednoglasno glasovali zastupnici, izaslanici i ministri iz stranaka “i lijevih i desnih i centra”, a BiH je tada bila peta članica od svih članica Vijeća Europe koja je istu ratificirala.

Ljubić u BiH glasovao ‘ZA’, a u Hrvatskom saboru?

Za podsjetiti je da su Dom naroda, parlamentarne Skupštine BiH, na svojoj 31. sjednici, održanoj 23. srpnja 2013. godine, kao i prethodno Zastupnički dom Parlamenta BiH na svojoj 50. sjednici od 18. srpnja 2013. godine, ratificirali Konvenciju Vijeća Europe o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (CAHVIO), poznatiju kao Istambulska konvencija.

Dr. Božo Ljubić, tada predsjednik HDZ 1990 i predsjedavajući Zastupničkog doma, a danas član HDZ-a BiH i zastupnik u Saboru Republike Hrvatske iz 11. izborne jedinice, tzv. dijaspore, jedini je čovjek koji će o ratificiranju Istambulske konvencije glasovati dva puta – prvi put u Zastupničkom domu sa glasom ‘ZA’ i drugi put u Hrvatskom saboru na skorašnjoj sjednici sabora.

No, kako će ovaj put glasovati te hoće li glasovati po savjesti ili kao stranka (HDZ) diplomatski je odbio odgovoriti tijekom nedavnog gostovanju na TV N1.

“Moram priznati da sam dobio dosta mailova, a ono što želim kazati je da, kada sam izabran za Hrvatski sabor, sebi sam zadao zadatak da ću se kloniti svjetonazorskih rasprava u Hrvatskom saboru. Želim se fokusirati na Hrvate izvan Republike Hrvatske i to sam do sada uspijevao. Što se tiče glasovanja oko Istambulske konvencije, pa mislim da će svi oni koji će glasovati’ZA’ ili ‘PROTIV’, vjerujem da će glasati po vlastitoj savjesti. Ja ću se odrediti na glasovanju”, Ljubić je izbjegao odgovor,
rekavši da “ima stav ali da o tim stvarima ne želi govoriti” jer “kada bude glasanje – vidjet će se”.

Tko su bili predstavnici Hrvata

Međutim, zanimljivo je da su i politički predstavnici bh. Hrvata, kao i ministri u Vladi hrvatskog premijera Andreja Plenkovića glasali ‘ZA’.

Podsjetimo, tada je predsjedatelj Vijeća ministara bio Vjekoslav Bevanda, dok su u Domu naroda, u Klubu hrvatskog naroda, bili Krunoslav Vrdoljak (SDP BiH), Martin Raguž (HDZ 1990), Dragan Čović (HDZ BiH), Stjepan Krešić (HDZ 1990) i Borjana Krišto (HDZ BiH). Također, u hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu bili su Mato Franičević (HDZ BiH), Mladen Ivanković Lijanović (NSRZB), Zvonko Jurišić (HSP BiH), Niko Lozančić (HDZ BiH), Božo Ljubić (HDZ 1990) i Dragan Vrankić (HDZ BiH).

Ipak, za podsjetiti je da su BiH tog mjeseca 2013. godine tresli prosvjedi bh. građana koji su od vlasti tražili donošenje zakona o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG), kako bi novorođenčad rođena nakon 12. veljače  mogla dobiti JMBG, zdravstveno osiguranje i putne isprave te da su mnogi zastupnici, ministri i izaslanici doslovno bježali pred ljutitim prosvjednicima.

Islamska zajednica drži se ‘po strani, a bh. biskupi, nakon četiri godine, – žale

Da u susjednoj Hrvatskoj ista nije povod jedne od najvećih kriza i prosvjeda za mandata premijera Plenkovića, vjerojatno se ne bi oglasili ni predstavnici Katoličke crkve u BiH. Naime, tek nedavno, točnije 2. ožujka, Biskupska konferencija BiH izašla je sa “žaljenjem jer je Istambulska konvencija ratificirana u BiH”.

Naime, nakon što su na nedavnom susretu s članovima Hrvatske biskupske konferencije pobliže informirani s tijekom rasprave o Istambulskoj konvenciji, biskupi Biskupske konferencije BiH 20. ožujka su izašli sa stavom kako “izražavaju žaljenje što je ta konvencija usvojena u Bosni i Hercegovini bez šire rasprave u koju bi bile uključene također Crkve i vjerske zajednice”.
Biskupi iz BiH, kako su istaknuli, “dali su potporu braći u biskupstvu u Republici Hrvatskoj i svim ljudima koji se zalažu za istinsko vrjednovanje života, obitelji i bračnog zajedništva muškarca i žene na temeljima naravnog zakona i Božje objave”.

Islamska zajednica u BiH drži se “po strani”, a slično je i u susjednoj Hrvatskoj. Imam zagrebački, efendija Mersad Kreštić, komentirajući za medije aktualna previranja oko Istambulske konvencije, kazao je kako se oni prilikom donošenja nekih odluka oslanjaju na islamsku zajednicu u BiH ili Turskoj.

“Oslanjajući se na islamsku zajednicu u Turskoj, koja je to dopustila, nisam vidio neki veliki problem oko roda’, kazao je. Pritom je naglasio da islam zabranjuje ‘slobodnu promjenu spola’ te taj zahvat dopušta samo dvospolcima uz liječničku potvrdu.

Ipak, napominje, ako bi se Istambulskom konvencijom od nasilja zaštitila samo jedna osoba, onda je ona dobrodošla jer je “veća korist od štete”.

Bešlagić: Ništa se nije promijenilo

Zašto je u BiH Istambulska konvencija “šaptom proša” te zašto je ovaj dokument u susjednoj Hrvatskoj polučio prosvjede i nezadovoljstva znatnog dijela građanstva, teško je procijeniti, no šaljiv odgovor na ovo pitanje tijekom gostovanja u emisiji ‘Nedjeljom u 2’ dao je bh. glumac Enis Bešlagić.

“Mi u BiH smo daleko ispred Hrvatske i nemamo problema s pojmom roda. Nas u BiH prvo nauče jesi li Srbin, musliman ili Hrvat. Nemamo problema s roditeljem broj 1 ili roditeljem broj 2. Nakon ratifikacije ništa se nije promijenilo u našim WC-ima…Možda bismo trebali napraviti samo jedan hodnik s pisoarima i WC-ima”, kazao je u šaljivim tonovima glumac koji često kritizira bh. političare.

Magazinović ‘spočitava’ Čoviću: Pomozite Hrvatskoj da ratificira Istanbulsku konvenciju

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću nedavno je poslao otvoreno pismu u kojem od njega traži da pruži tehničku i stručnu potporu Hrvatskoj kako bi ratificirala Istanbulsku konvenciju.

“Nevjerojatan je i začuđujući otpor određenih krugova u hrvatskom društvu, ali i nerazumjevanje i strah od provedbe Konvencije. Smatram da mi, koji smo uspješno i bez problema prošli proces ratifikacije trebamo pružiti potporu susjedima da sustignu europske standarde u zaštiti ljudskih prava. Sam podatak da je u proteklih 10 godina preko 300 žena u Hrvatskoj ubijeno usljed obiteljskog nasilja nas obvezuje na to.

Stoga Vas molim da redovnu i čestu komunikaciju Predsjedništva BiH, a posebno Vas osobno sa državnim vrhom Republike Hrvatske iskoristite kako bi razgovarali na ovu temu i konkretno im pomogli. Naša je obveza da prigrlimo građanke i građane Republike Hrvatske u ovom osjetljivom trenutku za hrvatsko društvo i kroz svoj primjer pokažemo da može bolje. Smatram da bi Vaša poruka Vladi RH, Saboru, ali i Predsjednici da treba da čuju glas ugroženih, ali i glas prosvjednika i krenu se baviti rješavanjem problema građana Hrvatske umjesto što se bave globalnim i problemima u regiji, imala velikog efekta i koristi i za državu i za građane susjedne nam države”, piše, između ostalog, Magazinović Čoviću.

“Predlažem da sa političkim partnerima u vlasti dogovorite paket tehničke i ekspertske podrške Republici Hrvatskoj, te zadužite Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH i Agenciju za ravnopravnost spolova BiH, uvažavajući njihove rezultate rada, da budu nosioci ove aktivnosti. Siguran sam da će Vam institucije Republike Hrvatske, ali i hrvatski narod, biti zahvalni na ovom angažmanu”, ‘hvata’, Magazinović hrvatskog člana Predsjedništva.

On, nadalje, ppiše kako vjeruje da veliku pomoć može pružiti i bh. predstavnik u Saboru RH dr. Božo Ljubić koji je, zajedno sa SDP-om, glasovao “za” te podsjeća da je tada i Dom naroda Parlamenta BiH čiji je čelnik Čović bio, također ratificirao Konvenciju i to jednoglasno.

(Izvor: Dnevni list)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar