Misa zadušnica za stradale Hrvate u Bugojnu

Misa zadušnica za stradale Hrvate u Bugojnu

U organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO HB Bugojno danas je obilježena 21. godišnjica stradanja bugojanskih Hrvata.

Tim povodom, na Spomen križ u Gradskom katoličkom groblju Sultanovići položeno je cvijeće, nakon čega je u crkvi Sv. Ante Padovanskog održana misa zadušnica, u znak sjećanja na sve poginule i nestale Hrvate iz Bugojna.

– Traga se za 20 bojovnika i 14 civila. Pronašli smo dva civila, jednog 2007. a drugog 2013. Što se tiče onih koji su nestali 93. jedan bojovnik je pronađen u Čipuljiću. On je jedini pronađen iz te grupe. Bilo je nekih naznaka, ekshumacija, međutim, ništa nije dokazano, ništa nije potvrđeno. Mnoge su majke umrle ne dočekavši da pokopaju kosti svojih sinova. Teško je o tome pričati i nakon 21 godinu – kazala je Sarafina Kolovrat, predsjednica Udruge obitelji poginulih i nestalih Hrvata općine Bugojno.

Želja joj je da se događaji iz lipnja  1993. koji se, kako kaže, ne mogu zaboraviti, nikada ne ponove.

– Institucijama koje se bave problematikom nestalih osoba poručujem da se puno više posvete tome problemu, da više imaju empatije za ljude oko sebe, za obitelji stradalih. Potreban je jednakopravan pristup žrtvama, bez obzira na vjeru i naciju, pristup obiteljima nestalih, problemu ekshumacije, pristup medijima. Samo tako se možemo vratiti jednom normalnom životu, koji je svima potreban – istaknula  je.

Obaveza svih preživjelih je, dodala je, da njeguju uspomenu na poginule, braću, sestre, roditelje i prenose je na mlade, da znaju kako u budućnosti živjeti, da zlo ne može donijeti nikome dobro.

– Jer, kako će meni biti dobro ako činim zlo drugome? Rješavanjem problema nestalih u Bugojnu bilo bi i suživota. To je problem koji opterećuje naš cjelokupni grad – naglasila je.

dnevno.ba

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar