Misionarke s Haitija časne sestre Ana Uložnik i Liberija Filipović: Nismo uplašene, ali zabrinute jesmo!

Misionarke s Haitija časne sestre Ana Uložnik i Liberija Filipović: Nismo uplašene, ali zabrinute jesmo!

Uslijed iznimno loše situacije na Haitiju, koja traje već neko vrijeme, javljaju nam se naše misionarke Služavke Malog Isusa s. Ana Uložnik i s. Liberija Filipović. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti.

Vidimo da se vijesti s Haitija brzo šire. Kako se u našem narodu kaže „dobar glas daleko se čuje, a onaj manje dobar još dalje“. Nažalost, na Haitiju se zadnju godinu dana živi u teškoj ekonomskoj i socijalnoj krizi, a iz dana u dan postaje sve teže. Nesigurnost i strah haićanskom narodu „siju“ kriminalne skupine i bande koje se bave kidnapiranjem i tako „izvlače“ novac.

Vapaji Crkve

Biskupska konferencija Haitija i Konferencija redovničkih poglavara već je više puta upozoravala odgovorne da je zemlja na rubu eksplozije i umora, te tražila od državnih vlasti da nešto učini kako bi narod živio sigurno i imao dostojanstven život. Ali nažalost, stanje se ne mijenja… Ovdje je glas Crkve jako važan jer najviše socijalnih, prosvjetnih i zdravstvenih ustanova drži upravo Crkva i tako pomaže svome siromašnom narodu, a s ovom trenutnom situacijom rad je jako otežan.

Nismo uplašene niti obeshrabrene

Želimo vam se ukratko javiti da znate da smo mi Bogu hvala dobro i zdravo. Nismo uplašene a niti obeshrabrene, nego zajedno s ovim narodom molimo i živimo za izlazak iz ove krize.

Kod nas nema korone, ali evo, kao što čitate, nažalost na Haitiju je zavladala druga pošast –  nesigurnost praćena skoro pa svakodnevnim kidnapiranjima u Port au Princeu, glavnom gradu Haitija.

Među kidnapiranim osobama bile su osobe raznih staleža i funkcija… U zadnje vrijeme više nije ni bilo bitno tko si, nego ako si se našao na putu – a bande su tu prolazile bio si njihov plijen…

Tako je među kidnapiranima završila i djevojka koja je inače prodavala kikiriki kako bi se školovala. Izišla je iz škole, našla se na cesti kojom su prolazili i nju su kidnapirali…

Uglavnom su se kidnapiranja obavljala ukradenim automobilima državnih službi čija su stakla bila zatamnjena. Tako su nedavno državne vlasti izdale naredbu da se svi automobili, osim velikih državnih službenika, moraju voziti bez zatamnjenih stakala. I tako se stanje bilo primirilo…

Otmice vjerskih službenika

No, prije 10-ak dana, oko 10 naoružanih bandita, kidnapiralo je pastora i dvoje njegovih suradnika za vrijeme obavljanja službe koja se prenosila online.

Nažalost, tu nije bio kraj, te je tako 11. travnja oteto pet svećenika, dvije časne sestre i troje civila koji su išli na ustoličenje novog župnika. Četiri svećenika su redovnici zajednice Svetog Jakova, a među civilima su majka, sestra i kum svećenika koji je trebao biti ustoličen. Ova vijest nas je sve pogodila i šokirala. Za njihovo oslobođenje traže milijun američkih dolara…

Nadbiskup Nadbiskupije Port au Prince mons. Max Leroy Mesidor osudio je svaku vrstu nasilja i pozvao državne vlasti da osiguraju mir i sigurnost u zemlji, te osiguraju oslobađanje zatočenih čim prije. Između ostalog, otmičarima  i svima onima koji ih na bilo koji način podržavaju glasno je rekao: „Prestanite uništavati zemlju i nadu haićanskog naroda“.

Zabrinute jesmo!

Mi uplašene nismo, ali zabrinute jesmo za budućnost ovog naroda. Bande polako preuzimaju vladavinu i siju strah. Najtužnije od svega jest činjenica da su u tim bandama većinom mladići od 15 do 25 godina.

I naš grad, Petit Goave, u zadnjih mjesec dana više puta je bio „blokiran“. Naime, kako gradom prolazi prometnica koja povezuje glavni grad s jugom i jugozapadom države, ona je bila blokirana s ciljem da bi se izrazila solidarnost i tražilo puštanje kidnapiranih osoba. Više osoba među kidnapiranima bili su i ljudi iz Petit Goave, koji rade u glavnom gradu.

Uz to, nedavno su u našem mjestu uhitili i dvojicu zatvorenika koji su 25. veljače pobjegli iz zatvora iz Port au Princea zajedno s više od 400 zatvorenika. Ovdje su smještaj našli kod jedne gospođe, ali ne zadugo, jer su ih susjedi prijavili i policija ih je odmah privela zajedno s tom gospođom…

Ovim javljam htjele smo vam približit situaciju na Haitiju i zamolit vas da pojačate svoje molitve za potrebe haićanskog naroda. Mi svakodnevno molimo za vas i vaše potrebe jer znamo da je stanje u domovini i svijetu teško s obzirom na pandemiju koronavirusa.
Vaše sestre misionarke sa Haitija.

Izvor: J.P., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar