MISTERIJA ŽIVI I MUČI: Kako je 6 Bošnjaka u VSTV-u smijenilo Tadićku, a glasovalo za ortodoksnog Srbina Kajganića?

MISTERIJA ŽIVI I MUČI: Kako je 6 Bošnjaka u VSTV-u smijenilo Tadićku, a glasovalo za ortodoksnog Srbina Kajganića?

VSTV je nakon iscrpljujuće pravne vratolomije, ali i prepoznatljivog političkog rukopisa napokon detroniziralo Gordanu Tadić s pozicije Glavne tužiteljice i ubrzo nakon toga za vršitelja dužnosti imenovalo državnog tužitelja iz Stanara kod Doboja Milanka Kajganića.

“Zeleni minder” i njegov paraobaviještajni aparat zadužen za prljava pakiranja i montaže je odahnuo, barem na kratko, i sve ono što nisu mjesecima uspijevali zastrašivanjem, prijetnjama, presretanjima na prometnicama uspjeli su jednostavnim preglasavanjem napadno obojenim nacionalnom ostrašćenošću.

Repovi i tajne

Dosta toga je mutno oko nesretne Tadićke. Međutim, povratka nema i definitivno je, dakle, počišćena s dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, voljom članova VSTV-a bošnjačke nacionalnosti, prema tvrdnjama neutralnih promatrača i pravnih stručnjaka, odanih i vjernih sluga Bakira Izetbegovića i Osmana Mehmedagića, šefa OSA-e.

Podsjećamo, na sjednici vijeća za smjenu Gordane Tadić bili su Sanela Gorušanović-Butigan , hrvatica islamske vjeroispovijesti, Halil Lagumdžija musliman Bošnjak, Sanin Bogunić musliman Bošnjak, Lejla Hadžić muslimanka Bošnjakinja, Amila Mimica Kunosić muslimanka Bošnjakinja, Mustafa Šabić musliman Bošnjak.

Gordana Tadić je tražila da joj se omogući da u disciplinskim komisijama sudjeluju i Hrvati, ali joj to nije htio omogućiti predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija.

Prava drama iza koje su ostali repovi i tajne, odvijala se nekoliko trenutaka poslije, oko izbora nasljednika Gordane Tadić. Uvertira pred imenovanje slutila je da će glatko proći prijedlog predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije koji je onako blago-šefovski preporučio članovima VSTV-a da podrže njegov prijedlog da se za v.d Glavnu tužiteljicu izabere Dijana Kajmaković, zamjenica glavne tužiteljice.

Lagumdžija je toplo “pojasnio” da je Kajmakovićka njegov favorit isključivo zbog ogromnog iskustva i brojnih optužnica među njima i teških kao ona protiv Zijada Turkovića i njegove bande. Takve kvalifikacije, po Lagumdžijinom skromnom mišljenju, nedostaju Ozrenki Nešković, drugoj zamjenici ili blagom tužitelju Ismetu Šuškiću.

Uloga Milorada Novkovića

U tom trenutku lobiranja Kajganića nije bilo niti na mapi pa je njegov dramatični izbor doista bio šokantan za sve. Osim, naravno za one koji su na tome brižno radili i lukavo slagali kockice. To je ta glavna misterija koja se još provlači i muči mnoge, a najviše ostrašćene bošnjačke krugove koji ne mogu dokučiti zbog čega su isti Bošnjaci-muslimani u VSTV-u tako glatko  smaknuli Gordanu Tadić, a onda se u jednom dahu dogodio prevrat.

Nacionalni balans nije pouzdan izgovor, jer su nedavno baš Bošnjaci bili bez ijedne čelne pozicije u pravosuđu. Podsjećamo, dogodilo se da na čelu VSTV-a bude Srbin Milan Tegeltija, prvi čovjek Suda BiH Bosanac ili Španjolac Ranko Debevec, Glavna tuđiteljica Gordana tadić Hrvatica i Josip Grubeša, ministar pravde, Hrvat iz Rame.

Tada je Bakir Izetbegović i njegova sarajevska bolumenta zvonila za uzbunu. Je li primjenjena ista matrica kao i kod preuzimanja Središnjeg izbornog povjerenstva, kada se Bakir Izetbegović dogovorio s partnerima iz SDS-a i PDP-a, Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem o izgonu članova iz SNSD-a i HDZ-a BiH?

Naime, mogući trag vodi i do Milorada Novkovića koji je navodno doveo Kajganića u Tužiteljstvo BiH i koji je na kontroverzan način imenovan za predsjednik Vrhovnog suda FBiH. Još tada je slovilo da je Novković blizak sa sarajevskim mešetarima, jastrebovima iz i oko SDA.

Zanijemio minder

Na jednu stvar je vrlo bitno ukazati. Neposredno nakon izbora, očigledno neupućeni, sarajevski politički, analitički i medijski prostor je razapinjao bošnjačke članove VSTV-a za izdaju i samog Kajganića spočitavajuću mu da pristrano zastupa optužnice protiv bošnjačkih generala Atifa Dudakovića I Ramiza Drekovića.

Navode se i neki drugi predmeti, čak se naglašava i njegova nečasna uloga u procesuiranju časnika HVO-a iz Bosanske Posavine. Najednom je ipak minder zanijemio, pa je teretičare zavjere i političkih muljaža baš to navelo na sumnje u moguće intrige i talove.

Novi Glavni tužitelj Miladin Kajganić je u svojim prvim istupima i rotiranjima u Tužiteljstvu dao do znanja da nije nimalo naivan niti za podcijeniti. Udario je na najosjetljiviju stranu Tužiteljstva i pravosuđa, političku podanost i podložnost tužitelja.

– Mislim da nema razloga za to, a ako primijetim da je bilo tko podložan bilo kakvom uticaju, preduzeću mjere iz svoje nadležnosti, odnosno obavijestiti Ured disciplinskog tužitelja o eventualnim nepravilnostima o radu bilo kog tužitelja, rekao je Kajganić.

Praksa i istrage će biti provjera vjerodostojnosti njegovih riječi i obraza. Predmeti “Respirator”, “Diploma”, “Memić” i “Dragičević”, ali i “Dudaković”, “Dreković” i “Matuzović” su već izvan ladica i treba ih privesti licu pravde.

Zlobnici će odmah klimnuti glavom, s Rankom Debevecom na čelu Suda BiH  kompromitiranim Uredom disciplinskoga tužitelja, to je sizifov posao.

Izvor: dnevni.ba

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar