Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC-a

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije novi patrijarh SPC-a

Dosadašnji zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije izabran je 18. veljače u hramu Sv. Save u Beogradu za 46. patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve.

Novoga patrijarha izabrali su episkopi tzv. Apostolskim žrijebom na Saboru SPC-a. Kako pišu mediji u Srbiji, poput Blic.rs, osim Porfirijeva imena u preostale dvije kuverte stavljene u evanđelje bila su imena vladike Irinija bačkog te banjolučkog episkopa Jefrema. Nakon molitve Duhu Svetomu kuvertu s imenom novoga patrijarha izvukao monah Matej iz manastira Sisojevac.

Patrijarh Porfirije, kršteno Prvoslav Perić, rođen je 22. srpnja 1961. u Bečeju. Diplomirao je 1987. na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Za monaha ga je zamonašio 11. travnja 1986. tada jeromonah Irinej (Bulović), sadašnji episkop bački, kojega smatraju njegovim duhovnim ocem. Poslijediplomski studij pohađao je u Ateni gdje je i doktorirao 2004.

Za episkopa jegarskog, vikara Bačke eparhije izabran je 1999. Od 2010. do 2011. bio je vojni episkop, a zatim koordinator za suradnju SPC-a i Vojske Srbije. Sveti arhijerejski sabor Srpske Pravoslavne Crkve u svibnju 2014. imenovao ga je mitropolitom zagrebačko-ljubljanskim. Na mjestu patrijarha naslijedit će Irineja, koji je preminuo u studenome 2020. od posljedica koronavirusa.

Današnjim izborom episkopa SPC-a Porfirije je postao arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski.

 

/Izvor: Nedjelja.ba/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar