Zašto Herceg skriva uvijek iste transfere?

Zašto Herceg skriva uvijek iste transfere?

Od davne 2016. pa na ovamo Vlada HNŽ-a na čelu s Nevenkom Hercegom svjesno skriva podatak koliko se sredstava prebacuje kojim medijima u HNŽ-u. Zašto kažemo od 2016. Zato što je te godine Vlada jedini put objavila koliko je koji medij dobio sredstava, te su uslijedile brojne reakcije. Tek utemeljenim stranački uvezanim medijima, koji danas i ne postoje, prebacivano je tada po 30 tisuća maraka, a neovisnim i najčitanijim po par tisuća. – piše hercegovina.info.

 

Zbog toga neugodnog iskustva, kada su medijske kuće spoznale kako se dijele sredstva, pa neke iz revolta i vraćale dobiveno, predsjednik Vlade je narednih godina odlučio pojedinačni iznos sakriti. U službenom listu HNŽ-a objavi zbirni iznos, dok stvarnu raspodjelu sakrije, kao da se radi o novcima koje isplaćuje iz vlastita džepa, te njegovom privatnom proračunu.

 

Tako tek putem službenog lista saznajemo da je na sjednici od 28. prosinca 2020. donesena odluka o transferiranju sredstava medijskim kućama u HNŽ-u u iznosu od 220 tisuća maraka, naravno opet bez pojedinačnih iznosa. Zanimljivo, u priopćenju sa sjednice od 28. prosinca niti jednom riječju se ne spominje da su na dnevnom redu sjednice bili mediji, kojima je novac isplaćen u siječnju. Jedino se javno, prije ove sjednice Herceg pohvalio da će sredstva prebaciti Televiziji Herceg-Bosne, u iznosu od 220 tisuća, pa se postavlja pitanje zašto o financiranju tog medija govori javno, a drugi se iznosi i mediji skrivaju. 

Da nešto na ovom području nije u redu utvrdio je i federalni Ured za reviziju

 

„Za raspodjelu sredstava transfera za pomoć medijskim kućama konstatirali smo da nisu doneseni mjerljivi potkriteriji, nije izvršeno bodovanje i rangiranje aplikacija, niti je prezentirana druga dokumentacija na temelju koje je izvršen odabir korisnika i utvrđena visina sredstava za raspodjelu. Također, za raspodjelu nije objavljen javni poziv, kao temeljni način dodjele sredstava, kako je to propisano članom 32. stavak 2 Zakona o izvršenju proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za 2019. godinu. Shodno navedenom, raspodjela „ostalih transfera-izdataka za kulturu“ (995.500 maraka), „ostalih transfera-izdataka za sport“(951.500) i „transfera za pomoć medijskim kućama“(220.000) nije izvršena u skladu s članom 32 stav 2. Zakona o izvršenju proračuna Hercegovačko-neretvanske županije za 2019. jer Vlada nije precizno definirala metodologiju za dodjelu sredstava, niti je raspodjela sredstava transfera za pomoć medijskim kućama izvršena na temelju javnog poziva“, napisali su na ovo i revizori.

 

Premijera očito ni ljetnje izvješće revizora nije ponukalo da počne raditi kako se u demokratskim zemljama radi, kao ni davno dana riječ na božićnom domjenku – pred novinarima medijskim kućama u HNŽ-u, da će na moje opetovano traženje dostaviti pojedinačne iznose uplaćene medijima.

 

Vlada HNŽ-a već 5 godina na ove upite šuti, zanimljivo da na sve ostale odgovara, te smo se prije par dana pozvali na Zakon o slobodi pristupa informacijama, i iskoristiti ćemo svu zakonsku proceduru da dobijemo podatak koji mora biti javan.

 

Proračun je javan, a sredstva se moraju dijeliti transparentno i po jasnim kriterijima, kada su mediji u pitanju – čitanosti i/ili gledanosti, a ne ovisno o tome koliko koji promovira premijera. 

 

/Izvor: hercegovina.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar