Mjere u FBiH bit će produžene za još 14 dana

Mjere u FBiH bit će produžene za još 14 dana

Federalni krizni stožer u ponedjeljak će produžiti sve mjere za 14 dana, javlja portal Radiosarajevo.ba. Odluka bi trebala biti donesena već jutros na sjednici Stožera.

Kako je potvrdio Goran Čerkez, član Kriznog stožera, sjednica je zakazana već za 9 sati ujutro. Mjere su prvi put donesene 7. prosinca 2020, a produžene već jednom, i to 21. prosinca.

S obzirom na to da se donose za razdoblje od 14 dana, naredba ističe danas, te će ista biti produžena

 

Naredbom od 21. prosinca 2020, između ostalog, produžena je odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutro sljedećeg dana”, a iz Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva 11.11.2020. uputili su Instrukciju upravama policija i ministarstvima unutarnjih poslova županija o primjeni ove odredbe.

I dalje je obavezno nošenje zaštitne maske kako u zatvorenim javnim prostorima, tako i na otvorenim javnim prostorima

 

“Naređuje se obavezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sustavu zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru.

 

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca mlađa od šest godina, osobe koje imaju probleme sa disanjem zbog kroničnih bolesti ili koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe npr. osobe sa intelektualnim poteškoćama ili smetnjama u razvoju, osobe s oštećenjem sluha, sportaši na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u Naredbi.

 

Njom se i dalje “nalaže poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, na mjestima gdje nije moguće poštovati distancu od 2 metra među uposlenima, tako što će reorganizirati radno vrijeme, organizirati rad u smjenama, omogućiti rad od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese, a omogućit će poštivanje higijensko – epidemioloških mjera”

 

Županijskim stožerima ministarstava zdravstva naredbom se dozvoljava uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovito obavještavanje Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

 

Preporukama Kriznog štaba FMZ, između ostalog, stanovništvu na području Federacije BiH preporučuje se da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, naročito onima sa kroničnim bolestima, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

 

U slučaju prijeke potrebe za kretanjem, osobama starije životne dobi se preporučuje da to bude u razdoblju od 11.00 – 13.00 sati

 

Također, osobama starije životne dobi preporučeno je da maksimalno reduciraju odlaske u ordinacije kod obiteljskog liječnika i u bolnice, ukoliko im nije prijeko potrebna zdravstvena skrb te da najprije kontaktiraju telefonom obiteljskog liječnika, ukoliko je osobi ove dobi potreban recept ili liječnički savjet.

 

U slučaju pojave nekih od simptoma kao što su: povišena temperatura, kašalj, gubitak mirisa ili okusa, preporučuje se osobama sa simptomima, kao i članovima njihovog kućanstva da ostanu kući, te se telefonski jave nadležnom liječniku kako bi dobili daljnje upute.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar