• Mladen Topić: Ptice će preletjeti grad
  • Mladen Topić: Ptice će preletjeti grad
  • Mladen Topić: Ptice će preletjeti grad

Mladen Topić: Ptice će preletjeti grad

Ovih dana iz tiska je izasla knjiga „Ptice će preletjeti grad“, mladog ramskog pjesnika Mladena Topića, koji pripada najnovijem valu bosnskohercegovačkog pjesništva.

Riječ je o zbirci poezije koja sadrži 65 pjesama nastalih kroz deset godina pjesnikova života

Kao što je u Predgovoru napisao Duško Topić, pjesme su poslagane uglavnom kronološki prema godini nastajanja, tako da kroz tih 65 pjesničkih slika možemo pratiti desetogodišnje odrastanje i svekoliko sazrijevanje mladog čovjeka od njegovih tinejdžerskih dana, pa do zrelosti 25-ogodišnjaka.

Zbirka bi, piše Duško Topić, s punim pravom mogla nositi podnaslov „Kronologija sazrijevanja u stihu“

Pjesme su pisane  u periodu između 2004. i 2014. godine, a nastajale su uglavnom na bosanskohercegovačkom području i to u mjestima pjesnikovog bivstvovanja i odrastanja : Gračacu, Travniku, Splitu i Mostaru. Manji broj pjesama napisao je na svojim putovanjima u Dubrovniku, Sarajevu, Beču i Instambulu.

Mladen Topić rođen je u Bugojnu 1989.godine. Nakon zavrsene osnovne škole u Prozoru i gimnazije u Travniku, upisuje Građevinski fakultet u Splitu, a kasnije u Mostaru. Pored studiranja u slobodno vrijeme i piše. Do sada nije objavljivan. Od nagrada je osvojio treće mjesto na Šimićevim susretima u Drinovcima za pjesmu Tišina i prvo mjesto za najbolji studentski literarni rad u Mostaru s kratkom pričom Dobra namjera.Trenutno živi u Prozoru.

Kako sam kaže, pisati je počeo prije više od deset godina

Ne zna je li to u početku bila ljubav, radilo se o ispoljavanju nekih osjećaja, a kad je vidio da to kroz pisanje može najbolje napraviti, pojavila se i ljubav prema tome.

Kroz njegovu poeziju se provlače razne teme, od socijalnih, egzistencijalnih, vjerskih, ratnih i sve do ljubavnih. Neke pjesme su u potpunosti autobiografske, a u nekima, kaže Mladen, samo u tragovima koristi autobiografske elemente, a postoje naravno i one koje su o drugima.

Kod uzora u pisanju Mladen ističe da se zadržao na ovim prostorima, pa su to pjesnici Aleksa Šantić, Mak Dizdar i Abdulah Sidran, iako često poseže i za poezijom mlađih pisaca, kao što su Marko Tomaš, Meša Begić i drugi.
Iako mu je teško izdvojiti samo jednu najdražu knjigu, trenutno bi izdvojio knjigu Roberta Fulghuma „Sve što trebam znati naučio sam još u vrtiću“ koja ga, kaže, uvijek podsjeti da treba pisati razigrano i druga knjiga Ive Andrića „Znakovi pored puta“.

Osim pjesama, Mladen piše i prozu, ali se tome treba više posvetiti, pa čeka bolje vrijeme da na tome radi ozbiljnije.
Zbirku „Ptice će preletjeti grad“ je izdao samostalno.

Osim njega, kao autora, za knjigu su zaslužni još samo troje ljudi: Renata Bencek iz Belog Manastira kao lektorica, vrsni etnomuzikolog i glazbenik Duško Topić iz Osijeka kao recenzent i Kristina Ivić iz Zagreba kao grafički dizajner

Zbog toga im je, kaže Mladen, beskrajno zahvalan, te dodaje da je, osim njih koji su pomogli u tom smislu, zbirka posvećena osobama koje su zaslužne za pisanje, podržavali su ga ili su svojim životnim pričama bili velika inspiracija.

Mladen dodaje da se već od prvog dana kada je zbirka ugledala svjetlo dana znalo da će se promocija održati u lokalnom pub-u Mammals. Datum još nije poznat, Mladen čeka da se poslože kockice i da porazgovara s ljudima za koje bi volio da sudjeluju u promociji i nada se skoroj realizaciji.

Na pitanje zašto Zbirka nosi naslov „Ptice će preletjeti grad“, Mladen kaže da ostavlja prostor čitateljima da sami pokušaju vidjeti zašto se zbirka zove baš tako.

Mladen se, pored pisanja bavi i fotografijom i novinarstvom, koje trenutno studira u Mostaru.
Kaže da je novinarstvo odabrao kao struku, amaterski je fotograf i poluamaterski pisac, a za koju godinu nada se i tituli novinara.

Kada je riječ o planovima, Mladen najavljuje novi rukopis koji bi trebao biti gotov do kraja godine. Radi se o zbirci kratkih priča, kojih će biti oko desetak i nada se da će se svidjeti čitateljima.
Tekst ćemo završiti citatom iz recenzije Duška Topića : “Svim ljubiteljima poezije toplo preporučujem zbirku pjesama Ptice će preletjeti grad Mladena Topića.”

Poželimo mu još mnog ovakvih uradaka na radost ljubitelja istinske poezije.

Knjiga se može naručiti  na telefon 063-832-935 ili putem fb stranice Mladen Topić/Pisanje, u Mostaru u knjižari Mutevelić, u Jablanici u knjižari Gama i u Prozoru u knjižari Window i u pub-u Mammals. 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar