Mladi u SBŽ-u oslobođeni poreza, u HNŽ-u plati pa se žali

Mladi u SBŽ-u oslobođeni poreza, u HNŽ-u plati pa se žali

Na sjednici Skupštine Srednjobosanske županije (SBŽ) održanoj u srijedu u Travniku, usvojen je prijedlog zastupnice HDZ-a BiH Suzane Krišto da mladi u SBŽ-u budu oslobođeni plaćanja poreza prilikom prve kupovine kuće, stana ili zemljišta.

 

Zastupnica Krišto, koja je u skupštinsku proceduru uputila Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o porezu na promet nekretnina, izrazila je zadovoljstvo što su zastupnici jednoglasno usvojili Prijedlog Zakona u cilju oslobađanja poreza na promet kod kupnje prve nekretnine, stana, kuće ili zemljišta osobama do 40 godina, što je, kako kaže, značajan korak pri osamostaljivanju.

 

Predloženim Prijedlogom uvode se nova porezna oslobađanja po ovom poreznom obliku (promet nekretnina) i za očekivati je da će polučiti pozitivan utjecaj na životni standard SBŽ-a, priopćeno je iz Skupštine SBŽ-a.

 

Navedena mjera bi, navodi se, dovela do financijskog rasterećenja populacije mladih do 40 godina života, mladih bračnih parova, kao i osoba koje su odlučili svoja životna i egzistencijalna pitanja vezati za BiH i ove prostore, ne odlučujući se za odlazak i napuštanje SBŽ-a i ove države.

 

Ističu kako je porezna stopa od pet posto na promet nekretnina značajna olakšica na tom putu, te kako je u ovakvoj ekonomsko-financijskoj situaciji teško očekivati da vlasti mogu osigurati stanovite iznose sredstava kojima bi mogli pružiti financijsku podršku mladima u BiH, ali da odricanje od ovog prihoda također predstavlja financijsko rasterećenje onih koji se odluče na kupovinu prve nekretnine.

 

HNŽ još uvijek bez zakona o neplaćanju poreza na promet nekretnina

 

Usvojeni prijedlog mijenja Zakon s ciljem oslobađanja plaćanja poreza osobama do navršenih 40 godina života, koji prvi put i isključivo radi rješavanja svog stambenog pitanja, nekretnine do 100 metara kvadratnih stana ili kuće namijenjene za stanovanje ili zemljišta za gradnju kuće do 600 metara kvadratnih.

 

Navedeno pravo na neplaćanje poreza na promet nekretnina mogu ostvariti osobe koje imaju prebivalište na području ove županije najmanje jednu godinu, koje nisu ranije imale nekretnine u svom vlasništvu, te, ukoliko je osoba u bračnoj zajednici, da bračni partner nije bio oslobođen plaćanja poreza na promet nekretnina.

 

Podsjetimo, istovremeno HNŽ još nije donio ovakav zakon pa neki gradovi, poput Čapljine, samoinicijativno daju subvencije mladima za kupnju prve nekretnine.

 

/Izvor: Hercegovina.info/
Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar