Mladić (18) iz BiH planirao napad na izraelski konzulat u Münchenu, pretražili su mu stan

Mladić (18) iz BiH planirao napad na izraelski konzulat u Münchenu, pretražili su mu stan

Nakon napada u Münchenu, austrijska je policija u četvrtak poslijepodne pretražila stambenu zgradu u kojoj je s roditeljima živio 18-godišnji Emrah I., austrijski državljanin rođen u Bosni i Hercegovini.

Prema priopćenju münchenske policije, nema drugih osumnjičenih. Trenutačno nema službenih izjava o motivu 18-godišnjaka, no vlasti ovaj čin kvalificiraju kao teroristički napad, piše Fenix-magazin.

Prema trenutačnim saznanjima, sve ukazuje na to da je “naoružani austrijski državljanin podrijetlom iz Bosne namjeravao napasti Generalni konzulat države Izrael”, izvijestili su policija i münchensko državno tužiteljstvo.

Mladić je živio s roditeljima u zgradi u austrijskom Neumarkt am Wallersee (Salzburg)

Kako prenosi ORF Salzburg, u pretrazi zgrade u kojoj je živio sudjelovali su pripadnici specijalne jedinice austrijske policije, krizni interventni tim, a na terenu su bili i pripadnici hitne službe te vatrogasci.

„Zgrada u kojoj je mladić živio s roditeljima i susjedne zgrade evakuirane su iz sigurnosnih razloga. Kasnije se ispostavilo da nije bilo opasnosti“, rekao je glasnogovornik policije.

Salzburška policija objavila je nove informacije o počinitelju iz Austrije, rođenom u BiH. Prošle godine državno tužiteljstvo u Salzburgu istraživalo je 18-godišnjaka zbog sumnje na vjersku radikalizaciju te interesa za eksplozive i oružje.

Počinitelj je prijetnjama i tjelesnim ozljedama već prije došao u središte pozornosti austrijskih vlasti, davno prije pokušaja terorističkog napada u Münchenu

Njemački BILD piše kako je 18-godišnji Emrah I., austrijski državljanin, ali podrijetlom iz BiH, kao 16-godišnjak bio nasilan u školi i prijetio kolegama. Kasnije se ispostavilo da simpatizira Islamsku državu te je na svom mobilnom telefonu imao njihov propagandni materijal, a igrao je i igricu koja rekreira scenarije ubijanja koje provode teroristi IS-a, popularnu među pripadnicima Islamske države.

Austrijsko tužiteljstvo odustalo je od optužnice protiv njega, no odredili su mu zabranu nošenja oružja do 2028. godine. Unatoč tome, uspio je nabaviti pušku na crnom tržištu dan prije planiranog napada na izraelski Generalni konzulat, do kojeg se dovezao automobilom sa salzburškim registarskim oznakama.

Podsjetimo, münchenska policija u četvrtak je ujutro u središtu grada, nedaleko od izraelskog konzulata i Dokumentacijskog centra o nacizmu, razmijenila vatru s naoružanim muškarcem i ubila ga.

U trenutku incidenta, izraelski konzulat obilježavao je godišnjicu terorističkog napada iz 1972. na izraelske olimpijce u Münchenu, a zgrada je bila zatvorena za javnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar