Mlijeko poskupljuje i preko 3 marke

Mlijeko poskupljuje i preko 3 marke

Proizvođači mlijeka iz Republike Srpske traže povećanje otkupne cijene mlijeka na minimalno 1,20 KM, što je za više od 50 posto veća od trenutne, te bi u narednom razdoblju mlijeka moglo dodatno poskupjeti.

Dodatni problem predstavlja i ograničenje izvoza i povećanje cijene mlijeka od strane Srbije, koja jedino nije zabranila da se mlijeko izvozi u Sjevernu Makedoniju i Albaniju, koje su članice “Otvorenog Balkana”.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara Republike Srpske, istaknuo je da su na sastanku s proizvođačima tražili da cijena bude minimalno 1,20 KM po litru.

“Trenutno prodajemo mlijeko od 0,53 do 0,80 KM po litru, zavisno od klase, i to nam se nikako ne isplati. Već pet godina tražimo plavi dizel, a ne dobivamo ga. Nema više tko proizvoditi mlijeko. I po cijeni od 1,20 KM ćemo izgubiti proizvođače”, rekao je Usorac za Nezavisne.

Dodao je da više nema uvoznog mlijeka, ali ni mesa.

“U maloprodaji je mlijeko i do 2,50 KM, a nama se plaća 0,80 KM, pa vidite koliko se uzima novca. Mlijeko će enormno poskupjeti i sirotinja više neće moći kupovati ga, nego samo političari koji primaju 8.000 KM platu”, naveo je Usorac.

Vladimir Blagojević, glasnogovornik Privredne komore RS, rekao je da zabrana izvoza iz Srbije ne bi trebala napraviti veće poremećaje na našem tržištu, s obzirom na kapacitete mlijeka s kojima Republika Srpska i Bosna i Hercegovina raspolažu.

“Oni ne samo da mogu podmiriti domaće tržište, nego i povećati proizvodnju i mogućnost plasmana na inozemno tržište. Ovo je možda i šansa za domaće mljekare”, rekao je Blagojević.

Ipak, s druge strane, kako kaže Blagojević, problem bi mogao biti ukoliko dođe do zabrane izvoza nekih proizvoda kojih kod nas nema u tolikim kapacitetima

“Srbija nije zabranila izvoz u Albaniju i Sjevernu Makedoniju, koje su članice ‘Otvorenog Balkana’, i one se uzajamno pomažu ukoliko dođe do nestašice nekih proizvoda u nekoj od ovih zemalja. Ovo je još jedan pokazatelj kolika je neophodnost da BiH pristupi ‘Otvorenom Balkanu’, posebno u ovim kriznim situacijama”, naglasio je Blagojević.

Zdravko Marinković, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, rekao je da kada je u pitanju mljekarska industrija, treba se dugoročno razmišljati da se stočarstvo značajno razvija i subvencionira kako bi se osigurala sirovinska baza.

“Kada je krenula kriza vezana za Ukrajinu, bilo je problema u opskrbljivanju nekim robama kao što su žitarice i sirovine u toj oblasti. Tada je rečeno iz Srbije da neće biti problema za regiju, i Srbija se tada regionalno ponašala. Ovo što se sada događa za mlijeko je odgovor na potrebe ‘Otvorenog Balkana’ i sasvim normalna objava da se ograniči izvoz na sve ostale, osim na zemlje s kojima Srbija ima otvorenu suradnju. Ovo pokazuje da bi trebali raditi u tom pravcu da se nađemo u društvu te trojke, jer ne znamo što će se događati s drugim robama. Poremećaji su dnevni i pitanje je kako možemo odgovoriti na to i kojim mjerama”, objašnjava Marinković.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH su naveli da je u prvih osam mjeseci iz Srbije uvezeno 5.747.026 kilograma mlijeka i mliječnih proizvoda ukupne vrijednosti 11.238.015 KM.

“U istom razdoblju prošle godine uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u iznosu od 11.281.757 KM”, rekli su iz UNO BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar