Mnogi smatraju poniženjem povećanje plaće od 54 marke

Mnogi smatraju poniženjem povećanje plaće od 54 marke

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom bi najniža plaća u 2023. godini trebala iznositi 596 maraka. Je li povećanje od 50 maraka dovoljno? Poslodavci traže smanjenje doprinosa. Građani i sindikati nezadovoljni.

Iz službenih podataka se najbolje vidi koliko će povećanje najniže plaće uistinu pomoći radnicima, ako vidimo i koliko se povećala sindikalna potrošačka košarica.

Anketirani građani koji rade, kažu da je povećanje od 53 marke kap u moru u odnosu na inflaciju

Upravo zbog trenutnih cijena, koje se ne prestaju povećavati Sindikat traži najnižu plaću od 1000 maraka. Odlukom vlade su ogorčeni.

“Smatramo da je to jedna sramotna odluka, pogotovo iz razloga što je iznos za koji je povećana najniža plaća 53 marke, da mogu preživjeti, je za svaku osudu. Poruka svim radnicima je da se mogu suprostaviti inflaciji sa 53 KM, ovo je na neki način jos jedno poniženje za sve radnike FBiH”, kaže Adis Kečo iz Saveza Samostalnih sindikata BiH.

Suhad Ećo je poslodavac koji se bavi drvnom proizvodnjom. Nije nam mogao reći kolika je najniža plaća u njegovoj tvrtki, ali kaže da je znatno veća od one koju je odredila Vlada. Razumije zahtjeve Sindikata. Nada se da će to biti moguće, ako Federalni parlament razmotri inicijativu koju su mu poslodavci uputili, o smanjenju doprinosa i poreza na dohodak.

“Na neki način smatramo da ta minimalna plaća treba znatno biti veća, ali prevashodno kroz smanjenje stope doprinosa, kada bi se stvorio prostor za značajnije povećanje minimalne plaće. Mi smo u parlamentarnu proceduru uputili jednu našu inicijativu da poslodavci mogu povećati minimalnu plaću, odnosno sve plaće u iznosu od 100 do 400K KM, a da se plaća samo 11 posto na doprinose”, navodi Ećo.

Ekonomisti upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti, te se pitaju tko će raditi

“Danas poslodavci u Bosni i Hercegovini traže trideset tisuća radnika iz uvoza. Ne mogu naći osobe tih profila na našem tržištu. To treba vidjeti gdje smo tu pogriješili”, smatra ekonomist Faruk Hadžić.

Najniža plaća u RS ioznosi 650 maraka. Sindikati u oba entiteta traže da ona bude više od tisuću maraka. Konsenzusa među socijalnim partnerima zasad nema, pa i zbog toga odluku o visini najniže plaće donose vlade.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar