Moglo bi doći do poskupljenja struje

Moglo bi doći do poskupljenja struje

Uprava Elektroprijenosa BiH uputila je prije nekoliko dana zahtjev Državnoj regulatornoj agenciji za električnu energiju (DERK), u kojem traži određivanje novih tarifa za usluge prijenosa električne energije, objavio je Dnevni avaz navodeći kako je u dopisu zatraženo povećanje tarifa za 12,8 posto.

Sarajevske novine navode da bi, ako DERK prihvati njihov zahtjev, moglo doći do novog blagog poskupljenja električne energije, jer će se povećanje mrežarine odraziti na konačne iznose na računima potrošača. Tako će građani koji mjesečno potroše 30 KM struje dodatno platiti još oko 30 do 40 feninga.

Mirsad Salkić, član DERK-a, potvrdio je za Dnevni avaz ovu informaciju te rekao kako već vodi postupak u skladu za zahtjevom Elektroprijenosa da bi se vidjela njegova opravdanost.

''DERK će prije konačne odluke sve najprije dobro provjeriti da bismo vidjeli zbog čega bi tarifa trebala biti veća. To ne mora značiti da će zahtjev Elektroprijenosa uopće biti uvažen. No, i da odluka bude pozitivna, a ne vjerujem da hoće, ona neće toliko utjecati na konačni račun potrošača jer su to mali iznosi'', kaže Salkić.

S druge strane, Matan Žarić, direktor Elektroprijenosa, tvrdi kako nije riječ ni o kakvom zahtjevu za povećanje tarife, nego traže da DERK izvrši preraspodjelu postojećih tarifnih sredstava te da se izvrši balansiranje zbog novih troškova.
''Vjerujem da to ne može utjecati na povećanje cijene električne energije jer u tom pravcu nismo ni išli'', ističe Žarić.
Elvedin Grabovica, direktor Elektroprivrede BiH, kaže kako je upoznat sa zahtjevom Elektroprijenosa, ali da EPBiH s tim nema ništa.

''Ako DERK uvaži zahtjev Elektroprijenosa, poskupljenje struje je neminovno. Mi smo bili protiv toga, ali vidjet ćemo što će reći DERK. Povećanje mrežarine diktira i cijenu struje. Nažalost, najviše će ispaštati građani'', rekao je Avazu Grabovica.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar