Mons. Dražen Kutleša iz Tomislavgrada imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

Mons. Dražen Kutleša iz Tomislavgrada imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj objavila je 14. veljače da je papa Franjo imenovao dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Nadbiskup Kutleša rođen je 25. rujna 1968. u Duvnu, danas Tomislavgradu. Nakon završenog sjemeništa na Klasičnoj gimnaziji Ruđer Bošković u Dubrovniku nastavlja studij filozofije i teologije na Vrhbosanskoj visokoj teološkoj školi u Sarajevu, danas Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1993. za Mostarsko-duvanjsku biskupiju. Pri Teološkom fakultetu u Zagrebu 1994. postigao je bakalaureat, a 2001. na Papinskom sveučilištu Urbaniana doktorat iz kanonskog prava. Od 1993.-1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali. Od 1998.-2006. obavljao je sljedeće službe: župni upravitelj u Grudama, docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, vicekancelar u biskupijskoj kuriji, član zbora konzultora i svećeničkog vijeća, član Komisije Iustitia et pax Biskupske konferencije BiH. Od 2006. bio je djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu. Od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Papa Benedikt XVI. imenovao ga je biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije 17. listopada 2011. Nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije imenovao ga je papa Franjo 11. srpnja 2020., a nakon prihvaćanja odreknuća od službe mons. Marina Barišića, mons. Kutleša imenovan je nadbiskupom metropolitom splitsko-makarske nadbiskupije.

U srpnju 2022. papa Franjo imenovao ga je članom Dikasterija za biskupe, a u listopadu je, na 65. plenarnom zasjedanju Sabora Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu 18. listopada 2022., imenovan predsjednikom HBK.

J.M., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing