More se kod Istanbula povuklo za 25 metara, stručnjaci otkrili o čemu je riječ

More se kod Istanbula povuklo za 25 metara, stručnjaci otkrili o čemu je riječ

Mramorno more kod Istanbula povuklo se za čak 25 metara, a sada se o ovoj pojavio oglasio Opservatorij Kandilli i Tehnički fakultet u Istanbulu. 

U priopćenju Opservatorija Kandilli navedeno je da povlačenje morske vode nije uzrokovano zemljotresom, kako su neki navodili, već meteorološkim događajem, piše N1 BiH.

Slično je poručeno i iz Tehničkog fakulteta u Istanbulu.

“Zbog centra visokog pritiska koji se nalazi na zapadu Turske, vjetar puše iznad Istanbula već duže vrijeme od sjevera ka jugu prema Mramornom moru. Prema Generalnoj direkciji za meteorologiju, intenzitet ovog vjetra koji puše iznosi 20 kilometara na sat. Ovaj vjetar stalno nosi površinsku morsku vodu na obali Mramornog mora na europskoj strani Istanbula prema jugu. Zbog toga se vodostaj smanjuje i povlači se na sjevernoj obali Mramornog mora u pravcu Avcilara, dok se nivo povećava na južnoj obali Mramornog mora”, priopćeno je iz Tehničkog fakulteta.

Inače, nedavno su stručnjaci objavili podatak da se uslijed razornih zemljotresa i seizmičkih aktivnosti Anadolija pomaknula za tri metra.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar