Mostar i 21 bh. općina preuzeli geodetsku opremu za katastar

Mostar i 21 bh. općina preuzeli geodetsku opremu za katastar

U prostorijama Federalne uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove izvršena je primopredaja satelitskih prijemnika i totalnih stanica, koji su pribavljeni u okviru realizacije Projekta registracije nekretnina koji Federalna uprava za geodetske i imovinsko pravne poslove provodi putem kreditnih sredstava Svjetske Banke.

Oprema (18 GNSS uređaja i 8 Totalnih stanica) je nabavljena putem sufinanciranja sa lokalnim jedinicama samouprave i namijenjena je općinskim službama nadležnim za poslove održavanja premjera i katastra nekretnina.

Direktor Federalne uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove, Željko Obradović je prisutne predstavnike općinskih službi u svojem pozdravnom govoru upoznao s trenutnim aktivnostima i projektima koje Federalna uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove realizira. Najviše zanimanja prisutni su pokazali za novi projekt Svjetske banke kojeg provodi Uprava (Projekt registracije nekretnina), te je vođena kratka i konstruktivna diskusija na temu izrade i usvajanja zakona o izmjeri i registru nekretnina i budućeg uređenja institucija zemljišne administracije u FBiH.

Predstavnici općina koje su obuhvaćene ovom nabavkom su istakli zahvalnost i podršku budućim projektima ovog tipa. Navedeni satelitski prijemnici su namijenjeni za rad u mreži permanentnih stanica, a predstavljaju najmodernije dostignuće tehnologije u ovoj oblasti.

Točnost koju instrumenti uz pomoć mrežnih korekcija dostižu je ispod 2 cm. Također, osigurana je i tehnička podrška u periodu od dvije godine. Dobavljači opreme Geokom d.o.o. i Geowild d.o.o., će prema potpisanom ugovoru biti dostupni za pružanje dodatne pomoći i održavanje obuke za rad na spomenutom instrumentariju.

Općine obuhvaćene ovom projektnom aktivnošću su: Gradačac, Kladanj, Tuzla, Orašje, Odžak, Ilidža, Vogošća, Mostar, Bugojno, Travnik, Doboj Jug, Visoko, Ljubuški, Novi Grad, Prozor – Rama, Fojnica, Olovo, Srebrenik, Kupres, Lukavac i Sanski Most.
/bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing