Mostar najskuplji grad u BiH za život, građani poručuju: “Cijene su niže u Njemačkoj”

Mostar najskuplji grad u BiH za život, građani poručuju: “Cijene su niže u Njemačkoj”

Ekonomski stručnjaci pojašnjavaju kako svaka lokalna sredina ima određene tržišne odnose, a to podrazumijeva i cijene, a Mostar je, kažu, turistička destinacija.

Potrošačka košara za mjesec siječanj tekuće godine iznosila je gotovo 3.000 KM. Nevjerojatno, shodno standardu života, kažu iz Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine. Zanimljivo, prema računicama struke, Mostar je najskuplji grad u Bosni i Hercegovini.

Kada je ovaj grad u pitanju, neki su proizvodi u odnosu na Sarajevo, Zenicu ili Banju Luku skuplji i za marku. Mjesečna karta za gradski prijevoz u Sarajevu je 53 marke, Mostaru 50,50, Zenici 45, Tuzli 52. U Mostaru je i taksi-start najskuplji, javlja Federalna.

Evo što kažu građani:

“Preksinoć sam se vratila iz Minhena i rekla bih da su cijene niže u Minhenu nego u Mostaru.”

“Djeca mi malo pomažu i ja imam svoju mirovinu i može se nekako.”

“Plaće nikad manje, a cijene najviše. Zanimljivo je povrće i sve, odem i do Sarajeva, tamo je jeftinije nego ovdje.”

“Nije lako ovim umirovljenicima, mi mlađi nekako možemo, ali ovi starijima koji žive od mirovina, nije lako.”

Ekonomski stručnjaci pojašnjavaju kako svaka lokalna sredina ima određene tržišne odnose, a to podrazumijeva i cijene, a Mostar je, kažu, turistička destinacija.

“Uglavnom gdje imate dosta turista, razvijen turizam i gdje se grad primarno oslanja na turizam to se obično veže za visoke cijene. To je slučaj bilo gdje drugo u svijetu. Druga važna stvar je da kada promatramo industrije, osobito prerađivačke, većinom su locirane sjevernije”, navodi ekonomski stručnjak Admir Čavalić.

Građani poručuju kako turizam ne treba biti opravdanje da cijene namirnica u ovom dijelu Bosne i Hercegovine budu najskuplje

“Ako će se pozivati na taj turistički dio onda neka stave posebne cijene za građane, a posebne za strance kao što to Dubrovnik radi, recimo.”

Iz Udruge Futura pojašnjavaju kako se posljednjih deset godina u javnost plasira informacija da su Mostar i Široki Brijeg najskuplji za život u Bosni i Hercegovini, što je ističu dijelom opravdano, ali i nije.

“Da bi se dobila cijena nekog proizvoda uzima se statistička sredina svih istih tih proizvoda različitog brenda na policama. U Mostaru, Širokom Brijegu i još mnogima gradovima u Hercegovini imamo na ponudi više proizvoda tog brenda pa čak i onih malo skupljih koje ne možemo naći u Bosni i Hercegovini”, pojašnjava Marin Bago, predsjednik Udruge Futura.

Tako, primjerice, rižu određenog stranog proizvođača nećemo naći na policama u Zenici, zbog čega, prema statistici se dobije da je riža u Mostaru skuplja, što nije točno, poručio je Bago. Dodaje kako Mostar na ponudi ima više proizvoda i kada se računa srednja vrijednost ispada da je grad skuplji. I kada sve zbrojimo i oduzmemo, rezultat ostaje isti – Mostar jeste najskuplji u Bosni i Hercegovini.

Foto: Arhiva/Ramski Vjesnik 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar